Razgovor s pročelnikom Vladimirom Torbicom na temu nove kulturne strategije Istarske županije u pulskom Circolu

Razgovor s pročelnikom Vladimirom Torbicom na temu nove kulturne strategije Istarske županije bit će održan u četvrtak, 13. svibnja s početkom u 13 sati u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Razgovor će voditi Irena Boljunčić Gracin, a organizatori su Istarska kulturna agencija i Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika.

„Tijekom razgovora s Vladimirom Torbicom, pročelnikom Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije osvrnut ćemo se na provedbu Strategije s naglaskom na činjenicu što je do sada provedeno i koji su rezultati ostvareni, odnosno jesu li ti rezultati doprinijeli razvoju kulture i umjetnosti u županiji. Nadalje ćemo propitivati koja su kapitalna ulaganja u sektoru ostvarena i jesu li time poboljšani uvjeti rada i provedbe programa kulturnih organizacija, djelatnika i umjetnika. Razgovarat ćemo i o sustavu dodjele potpora putem natječaja za Javne potrebe u kulturi Istarske županije, prati li taj sustav smjernice propisane IKS-om ili je možda potrebna reorganizacija sustava. Također ćemo se osvrnuti i na trenutno stanje sektora s obzirom na krizu s kojom je suočen te na moguće programe oporavka“, piše u pozivu na razgovor.

Istarska kulturna strategija (IKS) kreirana je za razdoblje od 2014.-2020. godine te je u najavi izrada nove strategije za iduće razdoblje. IKS 2 2014.-2020. pripremljena je netom nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju što je bio važan čimbenik u definiranju daljnje kulturne politike Istarske županije kako bi se uskladila s europskim smjernicama za razvoj kulture te otvorila niz novih mogućnosti za razvoj sektora i financiranje. S druge strane, kraj provedbe IKS-a 2014.-2020. obilježila je velika kriza u sektoru koja je uzrokovana COVID-19 pandemijom. Strategiju je definirala provedba pet ključnih ciljeva: 1. Unaprijediti rad ustanova u kulturi i neinstitucionalnog kulturnog sektora 2. Unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri 3. Izgraditi novu kulturnu infrastrukturu namijenjenu umjetničkoj produkciji, edukaciji, prezentaciji i čuvanju građe 4. Učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama, uslugama i projektima 5. Povećati interes javnosti za kulturnu baštinu i suvremenu umjetničku produkciju te produbiti njihovo razumijevanje.

Događaj je organiziran u skladu s epidemiološkim preporukama. Broj sudionika/ca je ograničen.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum