Tomizzin vikend održan u Umagu

Predstavljanje vodiča kulturno povijesnog itinerara nazvanog po piscu Fulviju Tomizzi i nadahnutog njegovim književnim radovima i biografskim crtama održano je u četvrtak, 28 svibnja je u dvorani Antonio Coslovich. Vodič je rezultat zajedničkog napora knjižnice grada Umaga, Zajednice Talijana, samog grada Umaga, otvorenog učilišta grada Trsta, regije Veneto, te ustanove Festum.

U ime tih institucija su na predstavljanju govorili pretežito i kako je i priličilo na talijanskom jeziku, Floriana Bassanese Radin, Fabrizio Somma, Vili Bassanese, Maurizio Tremul, te Neven Ušumović i Goran Blažević. U sklopu Tomizzinog vikenda je naredna dva dana održana edukativna radionica za srednjoškolske učenike koju je vodila profesorica Elvi Piršl, te šetnja jednim kraćim segmentom itinerara koji u svojoj cijelosti iznosi oko 53 kilometara, a koncipiran je kao kulturno turistička šetnja kroz mjesta koja čine pozadinu života i rada Fulvia Tomizze.

Itinerar je na terenu pobliže odredio te označio Goran Blažević, koji je umaškoj publici poznat po svojim putovanjima pješice dugim nekoliko tisuća kilometara i putopisima u kojim pripovijeda o svojim doživljajima tokom tih pothvata. Ne samo to, svojim je putovanjima Blažević slično kao Tomizza progovarao o granicama, slobodi, te mir među ljudima i ljubav prema prirodi. On je napomenuo da se kružna ruta itinerara ne može u jednom danu propješačiti, odnosno da je predviđena za barem dva dana hodanja, a najdulji je posljednji 23 kilometara dugi dio, iako je, kako je Radin napomenula, lako kročiti ovom stazom čak i biciklom, pošto je područje Umaga uglavnom nizinsko. Tokom svog terenskog dijela pripreme pješačke staze, Blažević je priznao da je nekim stazama po prvi put stupio, te ga je iznenadila ljepota krajolika jer staza prolazi maslinicima vinogradima i duž morske obale.

Radin je istakla da ovaj džepni vodič, kako i priliči ima talijansku i hrvatsku verziju, pri kraju je i izrada engleskog prijevoda, a razlikuje se od sličnih izdanja po tome što se sastoji od korica u kojima se pet segmenata itinerara nalaze presavinuti i samostalni, što znači da je vrlo praktično svakog od njih moguće koristiti istovremeno u orijentaciji na različitim lokacijama a sadrži i QR kod za dodatne informacije, a za grafičko oblikovanje je zaslužna viša stručna suradnici grada Umaga, Maja Livada. „Slijedeći dio ovog projekta je izrada signalizacije, te info panoa na samoj ruti itinerara, tu je također mnogo posla pred nama i nadamo se daljnjoj potpori grada i otvorenog učilišta Trsta u tom koraku“, otkrila je predsjednica Zajednice Talijana Umag.

„Vodič je namijenjen kako turistima i putnicima namjernicima da se promovira naša zemlja, tako i, njenim žiteljima koji je vole i žele ju dodatno upoznati“, naglasila je.

Osim navedenog, vodič sadrži i poneke citate iz tekstova koje je napisao Tomizza, te informacije o gastronomiji i arheologiji, što predstavlja povezanost sa sličnim projektima Umaškog muzeja i promocije ugostiteljstva koji predstavljaju bitnu granu naše ekonomije. Arheologija je uključena i zato što je Tomizza volio obrađivati zemlju gotovo koliko i pisanje, a ona se na neki način može opisati kao ono što nam zemlja priča, ustanovila je Radin. Gastronomija, nastavlja Radin, je s druge strane uključena na prijedlog autorice prijevoda na hrvatskom, Lorene Monike Kmet, njom se također štiti identitet ovog kraja.

Neven Ušumović je podsjetio na povijest Foruma Tomizza, otkrivajući da je upravo prije par dana otvorena izložba grafičkog okvira zbirke radova odabranih sa ovogodišnjeg natječaja Lapis Histriae, te je žiri odabrao pobjednika, mladog novosadskog pisca Bojana Krivokapića. Ravnatelj knjižnice Umag je također istakao da u Trstu također postoji Tomizzin itinerar kojeg je realizirala tamošnja organizatorica foruma Tomizza, pokojna Patrizia Vascotto, te u Kopru kojeg je izradila Jasna Čebron. Također, Ušumović ističe da je na stranicama foruma Tomizza dostupna besplatna elektronska verzija bujštinskih Tomizzinih itinerara koje je izdala knjižnica, a radi se i na virtualnoj verziji šetnje itinerarom.

Vodič je, složili su se svi sudionici predstavljanja, vrlo značajan rad i nosi sa sobom velike potencijale. Maurizio Tremul predsjednik Talijanske Unije je istakao da je taj projekt na tragu onoga što je i sam Tomizza radio, a to je put prijateljstva, poštovanja, te umijeća slušanja.

U petak je nastavljen program Tomizzinog vikenda radionicom za srednjoškolske učenike u sklopu koje je prikazano nekoliko isječaka iz filmova, među kojima i “Pogodi tko dolazi na večeru”. Ova je radionica nazvana “Granice identiteta suživot i plurikulturalnost: da ili ne?”.

U subotu je održana prva šetnja manjim segmentom staze, voditeljica je bila Bassanese Radin, dok je nažalost Goran Blažević koji je trebao imati značajnu ulogu u ovoj šetnji bio spriječen zbog zdravstvenih razloga. Šetnja je počela posjetom društvenom domu u Juricanima, nastavila se tako da je grupa od tridesetak ljudi zastala ispred rodne kuće pisca s granice, ispred svake od znamenitosti je pročitan ulomak iz Tomizzinih knjiga koje se na nju odnosi, te toponomastički podaci, tako da je ukupno događaj trajao tri sata. Ulogu asistentice u vođenju grupe je preuzela Martina Dagostini, predsjednica Zajednice Talijana Materada. Nakon kuće u kojoj je Tomizza proveo svoje zrele godine u Momikiji, prva je šetnja stazom završila na posljednjem počivalištu Tomizze na groblju u Materadi. Jedna slabije poznata činjenica je da su naselje Juricani nastali oko prve kuće koju je izgradio Tomizzin predak porijeklom iz Dalmacije još u šesnaestom stoljeću. Činilo se da je staza koja pokriva život tog za ovaj kraj značajnog umjetnika najviše govori o promjenama, koje su radikalno mijenjale živote ljudi, a koje su se karakterizirale u različitim vlastima koje su se izmjenjivale.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


8 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum