Započeo porečki festival Ekolo 3

Poreč u svibnju slavi kulturu življenja

• Odolijevajući prilikama Pučko otvoreno učilište Poreč njeguje kulturu i u obliku atraktivnog festivala Ekolo 3. Njime svojim sugrađanima od 3. do 23. svibnja nudi bogat program kojim, barem na tren i u sigurnim uvjetima, daje mogućnost prepuštanja najkvalitetnijim kulturnim sadržajima. Plesna i dječja predstava, kazališna komedija, izložbe, projekcije dokumentarnih, kultnih i nagrađivanih filmova, otvorene probe vrhunskih klasičnih glazbenika, džez-koncert te koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe – sve to i još mnogo više našlo se na programu festivala Ekolo.

U ponedjeljak, 3. svibnja festival je otvoren na glavnom Trgu slobode uz plesnu predstavu „Hodači-ce“. U suradnji s Umjetničkom organizacijom TRAFIK i pod koreografskom palicom Žaka Valente, maturanti Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba snažnom su i emotivnom izvedbom prenijeli važne poruke. Posvećena književniku Janku Poliću Kamovu, suvremena izvedba na futurističku elektronsku glazbu poručila je kako budućnost pripada mladim umjetnicima.

Ekolo se nastavlja u srijedu, 5. svibnja, kada će u kazalištu u 20 sati nastupiti komedija Teatra Naranča „Moje istrijansko korona vjenčanje“. S aktualnom temom neprilika koje donosi trenutna situacija u organizaciji vjenčanja, radnja predstave odvija se u lokalnoj oštariji. Uz niz komičnih situacija i istarsku snalažljivost, jedno će vjenčanje ipak dočekati sretan kraj.

Četvrtak, 6. svibnja u kinodvoranu donosi Retrospektivu filmova Elvisa Lenića, nagrađivanog redatelja koji će se u Poreču predstaviti projekcijama filmova „Lov“ u 19 sati te Šikuti trilogije („Cuki“, „Prašćina“ i „Teza“) u 21 sat. U međuvremenu će se Maloj galeriji u 20 sati otvoriti izložba „Izvještaj o pejzažu – nema nazad“ Henryja Marića, Noela Šurana i Valtera Černeke, koja će, tematizirajući naš odnos prema istarskoj prirodi, biti otvorena do 20. svibnja.

Kinodvorana je u petak, 7. i subotu, 8. svibnja rezervirana za Reviju oskarovaca, projekcije Oscarom nagrađenih filmova. Na porečko platno stiže „Zemlja nomada“ Chloé Zhao, „Još jedna runda“ Thomasa Vinterberga, „Duša“ Petea Doctera i Kempa Powersa te „Sjedinjene Države protiv Billie Holiday“ Leeja Danielsa.

U nedjelju, 9. svibnja kazalište će preplaviti dječji smijeh uz prekrasnu, raspjevanu priču o dječaku i drvu. Predstava Teatra Exit „I drvo je bilo sretno“ igrat će u dva termina, u 17 i 18.30, kako bi svaki porečki mališan dobio svoje mjesto u ovoj priči.

U foajeu kazališta u ponedjeljak, 10. svibnja u 18 sati multimedijalni umjetnik Alex Brajković predstavit će „Disperzije“, instalaciju magle, vjetra i zvuka. Ona će posjetitelje uvesti u projekciju kultnog filma iz 1999. „Sve o mojoj majci“ (Todo sobre mi madre) redatelja Pedra Almodóvara s početkom u 19 sati i u okviru programa Kultnog ponedjeljka.

Svaki će zainteresirani sugrađanin ili slučajni prolaznik u utorak, 11. svibnja imati izuzetnu priliku – u kazališnoj dvorani od 18 sati otvorenu probu imat će cijenjena hrvatska violončelistica Monika Leskovar uz pijanisticu Tereziju Cukrov i flautista Danija Bošnjaka. U okviru ovog inovativnog koncepta ususret obilježavanju 60. obljetnice Koncerata u Eufrazijani posjetitelji će moći neobavezno uživati uz repertoar M. De Falle, J. Haydna i R. Matza, vidjeti kako se priprema koncert i razgovarati s umjetnicima nakon probe.

Četvrtak, 13. svibnja obilježit će dva događaja. U 19 sati u galeriji Zuccato otvorit će se izložba „Tre gridi“ autora pod zajedničkim nazivom One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Toll). Izložbu, koja tematizira odnos umjetnosti i (anti)povijesti, bit će moguće pogledati do 26. lipnja. Istog dana Ekolo u lapidarij porečkog muzeja u 20 sati dovodi džez-spektakl u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba. Paier Valčić Quartet, u sastavu Klausa Paiera na harmonici, Asje Valčić na violončelu, Stefana Gferrera na kontrabasu i Romana Wernija na bubnjevima, pronijet će Porečom posebnu atmosferu ljetnog džeza.

U petak, 14. i subotu 15. svibnja na programu su redovite kinoprojekcije uz filmove „Ainbo“ Ricarda Cussóa i „Dani gnjeva“ Guyja Ritchieja. Ponedjeljak, 17. svibnja ponovno je Kultni te u 19 sati donosi projekciju filma „Fitzcarraldo“ iz 1982. redatelja Wernera Herzoga. Njemu će prethoditi otvaranje izložbe u foajeu kazališta u 18.30 sati koja će predstaviti naslovnice Pregleda zbivanja Pučkog otvorenog učilišta Poreč u dizajnu KKA studija te dječje radove s temom skulptura moderne i suvremene umjetnosti u Poreču.

Protekla je godina za Pučko otvoreno učilište Poreč bila jubilarnom – slavilo se 60 godina postojanja i djelovanja najvažnije porečke obrazovno-kulturne ustanove. U srijedu, 19. svibnja u kazališnoj dvorani predstavit će se prigodna monografija Mozaik uspomena – 60 godina.

Četvrtak, 20., petak, 21. i subota 22. svibnja u projekcijama filmova „Ainbo“ i „Sef“ redatelja Jaumea Balagueróa imat će priliku uživati svi filmoljupci. Prava je poslastica rezervirana za nedjelju, 23. svibnja u 20 sati u kazališnoj dvorani, kada će se dogoditi Ku-je-ku-ni-more, koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe – event-kompozicija, oblikovana u realnom vremenu posredstvom autorskog znakovnog jezika za skladanje. Process ISpainT(H)ING? naziv je projekta u kojem sudjeluju glazbenici-performeri, skladatelji i  koautori izvedbe Neven Radaković, Marco Quarantotto, Miroslav Tovirac, Marko Grbac Knapić i Luka Žužić. Ovom će se jedinstvenom i dojmljivom izvedbom zaključiti porečki Ekolo 3.

Detaljan program Ekola 3 u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč dostupan je na mrežnim stranicama www.poup.hr te na društvenim mrežama Učilišta. Ulaznice za događaje moguće je isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum