26. Sa(n)jam knjge u Istri: Predstavljanje Monike Herceg u programu Poezija liječi

„Ovako pitomima i plahima što će nam još jedan svijet na koji nismo spremni?“

• Poezija liječi novi je program ovogodišnjeg sajma 26. Sa(n)jam knjige u Istri, čiji je cilj kroz čitanje poezije i performanse predstaviti publici u prvom redu poeziju domaćih autorica, čije su knjige dobile značajna priznanja kritike i publike, ali i klasike slavenske književnosti. Iako je Sa(n)jam knjige u Istri od samih svojih početaka njegovao odnos prema poeziji i ugostio brojne domaće i inozemne autore, ovogodišnji program zamišljen je kao još neposrednije  otvaranje i susret pjesnika i publike kroz niz recitala i poetsko –glazbenih performansa.

Prva se u sklopu tog programa, u subotu 5. lipnja točno u podne, u ugodnom ambijentu dvorišta Shipyarda, predstavila pjesnikinja Monika Herceg. Nakon što ju je voditeljica Nevena Trgovčić najavila, Monika Herceg otpočela je susret čitanjem pjesme „Slab zemljokupac“ Petra Gudelja, čije je predstavljanje u sklopu programa Doručak s autorom prethodilo njezinom. Pročitavši Gudeljevu pjesmu, autorica se retorički zapitala: „Što nakon ovoga?“, pokazavši time da je skromnost i samozatajnost osobina velikih. Da se doista radi o respektabilnoj spisateljici prepoznatljive stvaralačke osobnosti, svjedoči niz domaćih i inozemnih nagrada i priznanja koje je ova tridesetogodišnja književnica dobila za pjesme, ali i prozna i dramska djela.

Za „Početne koordinate“ Monika Herceg dobila je 2017. godine Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis. Knjiga je objavljena 2018. te je nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac objavljen 2018. godine te međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga „Lovostaj“ objavljena je 2019., dok 2020. objavljuje zbirku „Vrijeme prije jezika“, koja dobiva nagradu Zvonko Milković. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natjecanju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017., nagradu Lapis Histriae 2019. te prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika.

Iz zbirke „Početne koordinate“ Monika Herceg pročitala nam je pjesme: „Bjesovi“, „Glave“, „Urobor“, „Plodnost“, „Zečje smrti“ i „“Kasna jesen“. „Početne koordinate“ zbirka je od 58 pjesama koja tematizira pjesnikinjino djetinjstvo te se može promatrati i doživljavati kao mala studija obiteljskih vjerovanja i pripovijesti koje se poput transgeneracijskih trauma prenose s koljena na koljeno, pa tako iz jedne od pjesama saznajemo i da „…smrt kojom hranimo druge ponekad se nehotice vrati u nas“. Čovjek i priroda, znanja i vjerovanja, rođenja i smrti u kozmičkom ciklusu smjene godišnjih doba, kao motivi tvore osebujni poetski svijet u kojem je ljubav koja ih povezuje najneposredniji izraz slobode i duhovnog rasta.

Nakon „Početnih koordinata“ uslijedilo je čitanje iz zbirke „Vrijeme prije jezika“ u kojoj je vidljiv spoj apstraktnog znanja i emocija te dodirne točke poezije i fizike kao druge, ali ne manje važne autoričine preokupacije. Zbirka je strukturirana kroz tri cjeline naslovljene kao Teoremi, Hipoteze i Iskazi, a odlikuju je začudni spojevi znanstvenog i poetskog, koji se kao mjesta preklapanja smisla i mogućih odgovora, kreću od subjektivnog ka objektivnome, pri čemu se ono osobno i pojedinačno, kroz fluidne pjesničke slike premješta u univerzalni prostor/vrijeme prije jezika. Iz ove zbirke, u kojoj se pjesnikinja na još začudniji način odvažila misliti izvan okvira, čuli smo pjesme: „Teorem o ljudima“ koji su „… prekopali galaksije brže nego njive.“, „Teorem o vodi“, „Teorem o vremenu“, „Hipoteze o volumenu početka“, „Hipoteze o postavkama nesigurnosti“, „Hipoteze o postavkama boli“ i „Iskaz o susretu“ gdje se pita: „Ovako pitomima i plahima što će nam još jedan svijet na koji nismo spremni?“ A publika je svoju spremnost za susret sa svijetom poezije Monike Herceg posvjedočila srdačnim pljeskom, nakon kojeg nam je autorica pročitala još dvije pjesme iz „Početnih koordinata“:  „Gromovnik“ i „Ptičje smrti“. Motiv ptice kao simbol prirode, slobode i ljubavi čest je u svim trima zbirkama Monike Herceg pa je autoričina odluka da se čitanjem upravo te pjesme, čiji su završni stihovi ujedno i naslov zbirke, oprosti od publike, bio najprikladniji izbor za kraj ovog pjesničkog druženja.

Tekst Dušanka BABIĆ

Fotografije Manuel ANGELINI/Arhiva 26. Sa(n)jam knjige u Istri

Leave a Reply


1 + = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum