Dezorijentirajuće putovanje Roberta Franka u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice ovog četvrtka, 10. lipnja u 21 sat bit će prikazan film „Ja i moj brat“ kojim Robert Frank metafilmski spaja fikciju i stvarnost stvarajući dezorijentirajuće putovanje u kojem se ideja dokumentarne istine dovodi u pitanje.

Po mnogima „Ja i moj brat“ prvo je ozbiljno filmsko prikazivanje psihičkih bolesti. Portretira se odnos između pjesnika Petera Orlovskog i njegovog brata Julija Orlovskog, katatoničnog šizofrenika. Orlovsky i njegov mentor te ljubavnik Alan Ginsberg provode Juliusa po kontrakulturnoj sceni kasnih 60-ih sve dok se jednog dana ne dogodi nestanak koji mijenja tijek filma. Ukupni učinak je fascinantan, a film ima puno toga za reći o onome što smatramo normalnim i prihvatljivim ponašanjem u odnosu na ono što smatramo “ludim” ponašanjem.

„Film ćemo prikazati na platnu u Klubu i podijeliti sa Zoom publikom linkom u chat room-u. Nakon filma o redateljskim postupcima u filmu te o filmskim prikazima psihičkih bolesti s obje publike razgovarat će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac“, javljaju iz PFT-a.

Robert Frank je švicarsko-američki fotograf i redatelj, jedan od najutjecajnijih fotografa sredine 20. stoljeća, autor iznimno utjecajne knjige fotografija “The Americans“ rođen 1924. u Zürichu.

Postao je profesionalni industrijski fotograf s 22 godine, a 1940-ih postao je uspješni modni fotograf za časopis Harper’s Bazaar u Parizu. Međutim, smatrao je da je opseg posla previše ograničen. Napustio je modnu fotografiju oko 1948. godine i otišao u Sjedinjene Države, a zatim u Peru istražiti izražajne mogućnosti 35-mm kamere.

Fotografirao je po Europi 1950. i 1953. godine, a poslije se vraća u Sjedinjene Države. Između 1955. i 1956. vozio se širom zemlje, snimajući brojne fotografije. Njih 83 je na kraju objavljeno kao fotografska knjiga „The Americans“ (1959), s uvodom američkog romanopisca Jacka Kerouaca. Brižljivo komponirane fotografije u kojima se uvijek iznova ponavljaju američka zastava, automobil i džuboks kao sastavni dio samog tkiva života američkih radnika, naglašavaju ispraznost i osamljenost života u modernom američkom društvu.

Nakon 1959. okreće se filmu. Njegov prvi kratki film „Pull My Daisy“ (1959), zasnovan je na drami Jacka Kerouaca, a u njemu su sudjelovali pjesnici Allen Ginsberg, Gregory Corso i Peter Orlovsky, kao i slikar Larry Rivers. „Pull My Daisy“ godinama je hvaljen kao improvizacijsko remek-djelo, sve dok njegov ko-redatelj Alfred Leslie nije otkrio da je film zapravo pažljivo planiran, uvježbavan i režiran.

Njegov najzapaženiji film je zloglasni dokumentarac „Cocksucker Blues“ (1972), o američkoj turneji Rolling Stonesa 1972. godine u kojemu su scene grupnog seksa i konzumiranja raznih droga. Oduševljeni filmom Rolling Stonesi ipak su tužili Franka da spriječe njegovo prikazivanje.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme. Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/ExRobertFrank

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum