Izložba Mejre Mujičić „Vrijeme od ćumura“ u Gradskoj galeriji Labin

Samostalna izložba Mejre Mujičić naziva „Vrijeme od ćumura“ bit će otvorena u petak, 11. lipnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Labin. Autorica Mejra Mujičić je za prostor Gradske galerije Labin osmislila multimedijalnu instalaciju koja se sastoji od video projekcije koja prikazuje detalje objekata zvanih „ćumurhane“ u kojima se i danas u nekim selima u Bosni proizvodi ugljen (ćumur). Deset metara dugačak crtež ugljenom na papiru poput friza kontinuira dvama zidovima galerije. Na podu galerije razasut je ugljen.

„Izložbom „Vremena od ćumura“ Mejra Mujičić evocira neka prošla vremena i povijesne procese ovih prostora. Korijene ovoga rada nalazimo u nekim prijašnjim autoričinim umjetničkim istraživanjima vlastita identiteta koja se ovaj put, kroz obiteljsku sagu i daleke korijene u Bosni, nastavljaju nadograđivati motivima obiteljske i kulturno-povijesne memorije“, navodi u predgovoru kustosica Anita Zlomislić.

Mejra Mujičić (Zagreb, 1973.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Multimedijalna je umjetnica koja uz umjetnički rad od 2001. godine vodi galeriju Moria u Starom Gradu na Hvaru u kojoj je izlagalo 35 domaćih i stranih suvremenih umjetnika. Od 2002. godine suorganizatorica je međunarodnog književnog festivala Faropis. Dobitnica je stipendije japanske vlade a Mino Paper Village Artists in Residence (1999.) i Nagrade Kabineta grafike HAZU 1999. godine na 2. hrvatskom trijenalu grafike. Godine 2006. bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar. Sudjelovala je na 18 samostalnih i više desetaka skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Zajedno s Nikom Radić i Marinom Viculin koautorica je dokumentarnog filma Nije bilo vitra (2011.) u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Živi u Zagrebu gdje djeluje kao slobodna umjetnica.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin moguće je razgledati do 2. srpnja od ponedjeljka do subote od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Pučkog otvorenog učilišta Labin i Grada Labina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum