Najavljen program otvaranja 26. Sa(n)jam knjige u Istri

Veliki hrvatski pjesnik Petar Gudelj, ikona Pule Marija Vareško te poetsko-glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan i glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia glavni su aduti svečanog otvaranja pulskog festivala knjiga i autora zakazanog za petak, 4. lipnja u podne u Ulici sv. Teodora.

Otvaranje 26. Sa(n)jam knjige u Istri vodit će glumica Dijana Vidušin, a održat će se na platou pred ulazom u novu sajamsku knjižaru koja se prostire na 450 kvadratnih metara prepunjenih s oko 30.000 naslova u izdanju više od 250 nakladnika.

Svečani uvod u više od 50 programa desetodnevnog pulskog festivala knjiga i autora pripast će bardu hrvatskog pjesništva Petru Gudelju koji će Sa(n)jam proglasiti otvorenim. Nakon toga u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, novom mjestu održavanja svih programa, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan te poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić i Mauro Giorgi izvest će glazbeno-poetski dijalog naslova “Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo” posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj hali je smještena knjižara.

„Ovogodišnje izdanje Sajma svojom je novom lokacijom posvećeno radnicama bivše Arena trikotaže, a na otvaranju će prisustvovati Marija Vareško, vrhunska modistica te nekad reprezentativne tvrtke nagrađena za svoj rad s više od 30 priznanja. Prema sjećanjima dobrih poznavatelja tadašnjih prilika, Arena trikotaža bila je radikalno ženska firma čijim halama su u isti glas odzvanjali buka strojeva i pjesma nevjerojatno lijepih i sretnih žena. Jedna od njih bila je i modna kreatorica Vareško koja je titulu ikone te firme i grada Pule zaslužila predanim radom kao šefica modelarnice – srca svake trikotaže“, navode organizatori.

“Napokon otvaramo Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje. Raditi Sajam na temeljima radničke Pule i ženske moći našeg grada bila je privilegija. Sad su tu knjige i izgledaju kao hommage velikog Majakovskog radništvu”, istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri na druženju s novinarima u Puli u utorak, 1. lipnja uoči početka Sajma.

Emina Popović Sterpin, glavna producentica Sajma istaknula je da će svi programi osim “Doručka s autorom” biti u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba. “Iako je broj publike ograničen, vjerujem da je u ovom momentu to jedno od najvećih, ako ne i najveće gledalište u Hrvatskoj. “Doručak s autorom” održavat će se u unutrašnjem prostoru Shipyarda, koji može primiti 50 ljudi. Rezervacije mjesta su moguće putem e-maila na hospitality@sanjamknjige.hr”, istaknula je Popović Strepin.

Voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri Vlatka Balinčić najavljuje najnovija i najbolja izdanja hrvatskih izdavača te popuste na kupnju knjiga u iznosu do 70 posto. “Do sajamske knjižare stiže se kroz poeziju i glazbu. Na ulazu u Arena trikotažu slavimo zelenilo svijeta i kroz knjišku tržnicu dolazi se u Histricu. Knjige autora Sajma vode do književnosti i publicistike, u svijet dječjih knjiga pa sve do umjetnosti i stripa”, rekla je Balinčić.

26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom “Di smo?” od 4. do 13. lipnja 2021. u Puli. Uz neizostavni “Doručak s autorom”, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lice Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju. Cjelokupni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum