Predstava “Bakice” gostuje u labinskom DKC-u Lamparna

„Bakice“ – kazališna uspješnica Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, za koju se u Rijeci već mjesecima traži karta više, u petak, 4. lipnja u 19 sati gostuje u labinskom DKC-u Lamparna. Autorice predstave su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol i Vanda Velagić – mlade riječke glumice i autorice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke. Ulaz je besplatan i događaj se odvija u skladu s epidemiološkim mjerama RH zbog čega je potrebno rezervirati svoje mjesto za predstavu na kontakte: 095/840266 ili tina@lae.hr.

Dokumentarna predstava „Bakice“ nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. Autorice predstave upoznale su i prenijele priče žena koje su za predstavu odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, te o svima nama.

Osim što je dokumentarnog karaktera, predstava nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama: Albini, Ljudmili, Marti i Suzani. U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo. Predstava je izazvala veliki interes publike i pohvale kritike, a također je inspirirala i istraživačke novinare te saborsku zastupnicu Radu Borić da o temi predstave progovori direktno u Hrvatskom saboru.

„Bakice“ su međunarodni autorski projekt Kolektiva Igralke koji čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Turneja dokumentarne predstave „Bakice“ u 2021. (Labin – Karlovac – Čakovec) provodi se kroz platformu Clubture, čije aktivnosti se financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba – ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva/kroz program Centri znanja. Partneri na turneji su Labin Art Express, Ka-matrix i Murai.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum