Svečano otvoren 26. Sa(n)jam knjige u Istre

Knjige i njihovi izdavači, autori i publika  su sveto trojstvo sajma

• Otvorenje 26. Sa(n)jam knjige u Istri održano je u petak, 4. lipnja ispred bivšeg pogona Arene trikotaža u Puli. Ceremoniju otvaranja vodila je glumica Dijana Vidušin, a među govornicima bili su izaslanica ministrice kulture i medija Mihaela Majcen Marinić, direktorica sajma Magdalena Vodopija, pročelnik upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, novi pulski gradonačelnik Fili Zoričić te doajen hrvatskog pjesništva Petar Gudelj koji je Sajam proglasio otvorenim uz stihove pjesme „Divlja jabuka“.

“Kao nekome tko redovno prati rad Sa(n)jam knjige u Istri, veliko mi je zadovoljstvo doći ovdje i pozdraviti vas iako su uvjeti drugačiji. Navikli smo doći u prosincu, ali korona nas je sve promijenila i vjerujem da ćemo u ovoj godini koju smo proglasili Godinom čitanja nalaziti nove načine nošenja sa svijetom te da ćemo kroz knjige, kroz čitanje, kroz razgovor i kroz druženje pronaći nešto dobro”, kazala je Majcen Marinić.

Pročelnik Torbica je čestitao Vodopiji i ekipi sajma i odgovorio na glavno pitanje ovogodišnjeg sajma: „Di smo?. Tu smo! Između Arena trikotaže i Shipyarda, između simbola jedne dosadašnje Pule i simbola onoga što će se dogoditi u budućnosti. Tu smo među knjigama koje nam uvijek mogu donijeti katarzu i učiniti da budemo bolji ljudi”, kazao je Torbica te je citirao i parafrazirao Marka Aurelija i kazao da je Sajam nepobjediv jer je uvijek bio iskren prema svojim čitateljima i pošten prema sebi.

Novi gradonačelnik Zoričić svoj je govor započeo i završio stihovima Petra Gudelja i izdvojio one koje su po njemu glavni simboli ovogodišnje edicije festivala knjiga i autora: „Svaki događaj mora imati simboliku kao što naš grad ima simboliku kojom privlači druge ljude i zato ga volimo. Ovdje je naša Magdalena sa svojim timom uspjela nešto što je zvučalo nemoguće. To je simbol hrabrosti. Drugi simbol je radništvo, to je Pula, treći simbol je snaga žene. To su simboli za koje moramo živjeti. Sajam je Pula, ista duša i tijelo”

Direktorica Vodopija kazala je da Sajam ima svoje sveto trojstvo: “To su knjige i njihovi izdavači, autori i publika i to sveto trojstvo upravo se okupilo i čini pulsko knjiško čudo. Vidjeti se sa publikom oči u oči nakon godinu i pol dana čini da vam srce zaista zakuca.”

Prije samog otvaranja direktorica Vodopija je uvažene goste i predstavnike medija kroz novi sajamski prostor smješten u bivšem pogonu Arene čime je i odgovorila na glavno pitanje i temu sajma „Di smo?“

Nastavak otvaranja bio je u znaku Eveline Rudan koja je uz glazbenu pratnju Darija Marušića i Maura Giorgija recitirala pjesme iz nagrađivanje zbirke „Smiljko i ja si mahnemo“ u dvorištu The Shipyard Puba gdje će se odvijati većina sajamskih programa.

Ovogodišnje izdanje Sajma svojom je novom lokacijom posvećeno i radnicama bivše Arena trikotaže, a posebno modistice Marije Vareško o čijoj je karijeri i važnosti nadahnuto govorila Gorka Ostojić Cvajner.

26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom “Di smo?” od 4. do 13. lipnja 2021. u Puli. Uz neizostavni “Doručak s autorom”, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu “Poezija liječi”, pisce i spisateljice koji nastupaju u premijernom programu “Nova lice Pule” te mnoštvo novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari. Uz program uživo u centru Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala, u radijskom prijenosu na frekvenciji radio Maestrala (95.4 fm) koji je partner festivala i na internetskom radiju. Cjelokupni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


8 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum