1. Art simpozij Bale-Valle

Vrtlog genijalnosti u Kripti Sv. Julijana u Balama

• U Balama, u kripti crkve Blažene Djevice Marije, ove smo nedjelje 18. srpnja imali priliku prisustvovati zaista izuzetnom multimedijskom događanju koje je u prvom redu bilo posvećeno argentinskom tango kompozitoru Astoru Piazzoli i svemu oko tanga, Argentine i umjetnosti. U kripti sa sarkofagom Sv. Julijana, mirotvorca i zaštitnika Bala, postavljena je izložba metalnih skulptura Vlade Kostova koje prikazuju tango plesače, a na samom oltaru kripte u svojoj raskoši stoji metalna skulptura Astora Piazzole s bandoneonom, argentinskom harmonikom. No, večer nam je donijela gozbu za sva čula, uz zvukove tanga na gitari slušamo Borgesove književne tekstove u interpretaciji glumca Gorana Matovića – koji nas mami tako u njegov literarni svijet, originalan i neusporediv.

Ovaj je event jedan u nizu događanja u sklopu Prvog Art simpozija Bale-Valle što je novi umjetnički projekt koji se događa u Balama i nastoji povezati razne umjetnike i umjetničke pravce koji imaju što reći i mogu međusobno komunicirati.

Organizator i idejni začetnik simpozija Tomislav Pavleka iz Akademije svega iz Bala, kaže „Art simpozij je želja za povratkom građanskog društva, našeg društva – kojemu ja pripadam, nekakvim korijenima i ajmo reći neki starim grčkim standardima. Sam simpozij kao riječ vraća nas izvoru i objašnjava što mi zapravo radimo“.

„Večeras u svemu sudjeluje pet ili šest osoba, jedna od njih je svakako Astor Piazzola, kome smo se u čast okupili svi zajedno jer je 100. godišnjica njegovog rođenja, a da bi uopće pričali o njemu trebamo pričati o Argentini, o revoluciji i o ekipi koja je tamo stvarala novi svijet. Tako da nam se tu pridružio i Jorge Luis Borges. Približiti tog genijalnog argentinskog književnika našoj publici, to može samo jedan čovjek, a to je glumac Goran Matović jer je jedini obradio Borgesa u Hrvatskoj kako treba. To bez glazbe ne ide, a jedini koji to zna odsvirati to je gitarist Saša Dejanović, a onaj koji nas je povukao u cijeli taj vrtlog je Vlado Kostov, umjetnik iz Makedonije. Njega sam ja pronašao na Internetu i kad sam vidio šta radi, rekao sam to je to, on je dio nas. I on je stigao kombijem iz Makedonije i dovezao pun kombi genijalnih stvari. Tako da se ovdje zavrtio vrtlog genija; Saša Dejanović, Vlado Kostov, Goran Matović, Astor Piazzola, Borges i pokojnik koji sve to promatra Sv. Julijan koji leži u sarkofagu i sve se to dešava u njegovoj grobnici i pod njegovim blagoslovom“, kaže nam Tomislav Pavleka umjetnički voditelj programa.

Gitarist Saša Dejanović živi na relaciji Vrsar – Madrid i ove će godine u Vrsaru organizirati 18. po redu festival „More i gitare“ s najčuvenijim imenima gitare iz cijeloga svijeta.

„Večeras ću ovdje odsvirati najpoznatiji tango „La cumparsita“ u obradi gitariste Cacho Tirao koji je svirao s Piazzolom u njegovom kvintetu i u svakom njegovom tonu se čuje taj veliki utjecaj Piazzole“, kaže Dejanović.

Astor Piazzola najistaknutiji je svjetski skladatelj tanga. Piazzolina su djela revolucionirala tradicionalni tango u novi stil nazvan tango nuevo, koji uključuje elemente jazza i klasične glazbe. Piazzola je zadužio ne samo Argentinu sa novim tangom (Tango nuevo) nego i cijeli svijet sa svojim bandoneonom i svojim kompozicijama.

„Komponirao je i za gitaru kao npr. koncert za gitaru i bandoneon i orkestar, ciklus tango suita za flautu i gitaru, četiri kratka komada za gitaru, dakle brojna djela i nekako kad čujemo Piazzolu osim što u njegovoj glazbi odmah čujemo bandoneon, argentinsku harmoniku koja je obilježje svega što je Argentina dala, to je jedan spoj europske tradicije shvaćene i preseljene na južni kontinent. Iz argentinskog tanga progovara cijela strast, imigracija, bol koju osjećaju radnici sami, usamljeni u luci, a sa tango nuevo i Piazzolom taj tango je dobio novu dimenziju kakvu prije toga nije imao. Bilo je došlo do zamora tanga u jednom trenutku, i na taj zamor najbolje je odgovorio – Astor Piazzola“, objašnjava Dejanović.

Vlado Kostov, slikar i skulptor iz Makedonije radi skulpture od recikliranog metala, nekad je živio i radio u Hollywoodu i u Londonu na filmskoj produkciji, a nakon toga se vratio u Makedoniju i sada tamo stvara. Posebno ga inspiriraju glazba i glazbenici, pa su njegove skulpture Miles Davisa, Charlie Parkera, Arsena Dedića već dobro poznate.

„Tomislav me je pronašao preko Facebooka i zatražio me skulpturu od Miles Davisa koju sam ja već bio prodao u Kotoru, u jedan jazz klub. Ja sam mu ponudio skulpturu Astora Piazzole jer taj kompozitor ove godine slavi 100 godina svog rođenja i tako smo došli na ideju da napravimo ovo događanje posvećeno Piazzoli“, govori nam Kostov.

Njegovi plesači tanga svojim su pokretom unijeli strast tanga u kriptu Sv. Julijana koju su rasplamsale Borgesove riječi južnjačke maštarije i magije.

„Inače sam slikar, a skulpturom se bavim već 20 godina. Skupljam metal po otpadu, onda ga talim, varim i radim skulpture. Ono što se nađe na otpadu to može biti i u rđavom stanju ili masno, pa treba da se očisti, ispolira, taj proces je malo dugačak, ali vrijedi. Volim glazbu, uglavnom radim skulpture glazbenika i zato tango, jer to nije samo ples to je više od plesa, to je cijela filozofija, to je priča i to je pokret koji me inspirira za moje skulpture“.

Art Simpozij Bale-Valle 2021 započeo je još u travnju i trajat će do kraja listopada, dosad je pokrenuto niz događanja i aktivnosti koje će Bale učiniti novim umjetničkim centrom u Istri.

„U međuvremenu smo oformili „Žutu kuću“ to je jedna kuća koja je bila nekad Župni dvor, a sad je prostor gdje umjetnici mogu boraviti i stvarati. Tu imamo 14 mjesta za umjetnike i znanstvenike koji žele doći raditi u Bale, sve je za njih besplatno, što je doprinos Akademije svega svjetskoj kulturi i znanosti. Osim toga, izgradili smo jedno kazalište tu kod Bala u šumi, uz pomoć Općine i dobrih ljudi – stvorili jedan grčki amfiteatar koji će u budućnosti služiti polemikama, ja se nadam, upoznavanjima raznih političkih i ne samo političkih pamfleta, razgovora i drugih događanja“, kaže Pavleka.

U sklopu Art simpozija dosad je održana izložba „Bagdadski zalasci“ Nikole Šolića, fotografa koji je radio za Reuters i 20 godina proboravio u rovovima bliskog Istoka. Izložba se još uvijek može pogledati u Žutoj kući. Održano je niz promocija knjiga, jazz slušaona, čitanja književnosti, promocija filmova, polemika i javnih rasprava o održivom turizmu, gitarskih koncerata u Kamenim pričama…

Ovo što ćemo još moći pogledati u sklopu simpozija je izložba fotografija Zorana Kulića (BIH) – Sarajevski ratni portreti, pa izložba fotografija i performans Zorana Lešić (Nizozemska) “Iza zavjese”. U performansu “Memorija vode” Mirjane Blažević Lešić (Nizozemska) gledati ćemo ples dvije balerine sarajevskog teatra i to u Uljari Grubić. Mirjana navodi kako voda posjeduje inteligenciju i svijest te nas povezuje bez obzira na naše različitosti.

„To je naš odgovor na tu kvazi težinu vremena u kojem živimo, a to je da te težine nema. Mi želimo vratiti umjetnost na svoje mjesto, na pravo mjesto. To smo već pokušali napraviti s Last Minute Open Jazz Festivalom, zato se zove Last Minute jer je to bio posljednji tren, i bilo je to već prije 15 godina. Ovaj simpozij danas je rezultat svih naših težnji, on je kao gozba umjetnosti, vraćamo se u staru Grčku, dozivamo jasne polemike, tribine, radionice, svaku vrstu umjetnosti od vizualne preko glazbene pa sve do izgovorene i pisane riječi“.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

One Response to “1. Art simpozij Bale-Valle”

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum