68. Pula: Dodijeljene festivalske nagrade

68. Pulski filmski festival završio je u subotu 24. srpnja projekcijom nagrađenih filmova u kinu Valli, a u petak su u Areni dodijeljene festivalske nagrade. Žiri u sastavu: Pawel Pawlikovski, Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché odlučili su o Hrvatskom programu festivala. Velika zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu „Plavi cvijet“ redatelja Zrinka Ogreste, produkcijske kuće Inter film i producenta Ivana Maloče. Zlatna arena za režiju dodjeljuje se Zrinku Ogresti za film „Plavi cvijet“. Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film „A bili smo vam dobri“ redatelja Branka Schmidta.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu „A bili smo vam dobri“, redatelja Branka Schmidta. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu „Plavi cvijet“ redatelja Zrinka Ogreste.

Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film „Zora“ redatelja Dalibora Matanića. Zlatna arena za glazbu dodjeljuje se Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film „Zora“ redatelja Dalibora Matanića. Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Danici Ćurčić za ulogu Nele u filmu „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristici i redateljici Antoneti Alamat Kusijanović za film „Murina“.

Zlatna arena za montažu dodjeljuje se Tomislavu Pavlicu za film „Zora“ redatelja Dalibora Matanića. Zlatna arena za kameru dodjeljuje se Marku Brdaru za film „Zora“, redatelja Dalibora Matanića.

Ocjenjivački sud kritike u sastavu: Magdalena Miedl, Nenad Polimac i Mihai Fulger donijeli su odluke o najboljem filmu u međunarodnom i hrvatskom programu. Nagrada kritike za međunarodni program dodjeljuje se britanskom film „U Limbu“ redatelja Bena Sharrocka, dok nagradu kritike za hrvatski program osvaja snažna obiteljska drama koja nas pogađa suptilnom analizom odnosa majke i kćeri, s majstorskim izvedbama svih triju glumica. Riječ je o filmu „Plavi cvijet“ u režiji Zrinka Ogreste.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa radio je u sastavu: Ben Hopkins, Lana Barić i Rada Šešić. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjeljena je Ankici Jurić Tilić za film „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ redatelja Radua Judea. Zlatna arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljena je također filmu „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ redatelja Radua Judea. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se redateljici Jenni Toivoniemi  za film „Društvene igre“.

Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu „Nigdje posebno“ redatelja Uberta Pasolinija. Film je to koji s odmjerenom senzibilnošću govori o vrlo ozbiljnoj i teškoj temi, i u kojem u sve glumačke izvedbe impresivno uvjerljivo ostvarene, bez jeftinog manipuliranja. Publika je, glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu „Nigdje posebno“ redatelja Uberta Pasolinija. U ovoj kategoriji, Hrvatski audiovizualni centar dodjeljuje posebno priznanje ekipi filma „Južni vjetar 2 – ubrzanje“ u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

Nagrada Fabijan Šovagović koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja pripala je Zdenku Jelčiću. Od ranih 70-ih do danas, nakupilo se u Jelčićevoj filmografiji kojekakvih tipova – siledžija i egzekutora, partizana i ustaša, mekih i tvrdih udbaša, mafijaša i kockara, a svim tim likovima su karakternu uvjerljivost uvijek davali njegova markantno-mrka pojava, rašpast glas i odrješit govor. Nagradu mu je uručila Anja Šovagović Despot.

Nagradu u iznosu od 30.000 kuna Zagrebačka banka dodjeljuje Zrinku Ogresti, redatelju filma „Plavi cvijet“, kojemu je ocjenjivački sud 68. festivala igranog filma u Puli dodijelio Veliku zlatnu arenu za najbolji film Festivala.

Paket postprodukcijskih usluga obrade i masteringa slike i tona u iznosu od 10.000 kuna Teleking dodjeljuje producentu filma „Plavi cvijet“ Ivanu Maloči. Glasovanjem za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

NAGRADE 68. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum