Art Panoptikum XXIX GRADSKE RADIONICE

Gradska radionica u Puli najavljuje 29. predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum u nedjelju 18. srpnja, u 20.45 sati u svom vrtnom prostoru. Program Art Panoptikum priprema i vodi Boris Bogunović.

Na početku predstavlja se američka umjetnica Kara Walker najpoznatija po slikama velikih dimenzija izrađenim od crnih papirnatih silueta, koje su komentar rasne i rodne diskriminacije u Americi, a povodom velike izložbe “A Black Hole is Everything a Star Longs to Be” u Kunstmuseum Basel. Potom se govori o velikom američkom umjetniku Robertu Rauschenbergu jednom od začetnika pop-art pokreta, u vezi njegove izložbe “Night Shades and Phantoms” u galeriji Thaddaeus Ropac u Londonu. Nakon toga bit će riječ o američkoj umjetnici Lucy Raven čiji se se rad često bavi povijesno kompleksnom ulogom Sjedinjenih Država u globalnoj trgovini i infrastrukturi, a upravo ima izložbu u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost Dia Chelsea u New Yorku. Museum of Art Pudong u Shanghaiu novi je muzej otvoren početkom ovog mjeseca, izgrađen prema projektu slavnog Jeana Nouvela, a u njemu se održava izložba jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih kineskih umjetnika Cai Guo-Qianga pod nazivom “Odyssey and Homecoming” o čemu se govori u ovoj temi, a sljedeća je posvećena litvanskoj vizualnoj umjetnici i filmskoj autorici Emiliji Škarnulyte koja ima izložbu “Sunken cities” u Kunsthaus Centre d’art Pasquart u švicarskom gradu Bielu.

Dalje slijedi priča o jednom od vodećih japanskih skladatelja i vizualnih umjetnika Ryoji Ikedi koji se predstavlja izložbom novih djela i poziva gledatelje da urone u njegov dinamični digitalni svemir u izložbenom prostoru 180 Strand u Londonu. Nakon toga na redu je kineska umjetnica Yu Ji čija se samostalna izložba pod nazivom “Wasted mud” održala u Chisenhale galeriji jednom od najinovativnijih izložbenih prostora u Londonu. U stalnoj temi posvećenoj umjetnosti u javnom prostoru, ovaj će put biti riječ o specifičnom obliku takvog djelovanja, naime umjetničkom aktivizmu i Steve Lambertu američkom umjetniku koji se tome u potpunosti posvetio. Na kraju će se ukratko predstaviti umjetnička rezidencija Skowhegan School of Painting and Sculpture koja ove godine slavi 75 godina postojanja.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture i medija RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum