Otvoren 61. porečki Annale

61. Annale – godišnja skupna izložba moderne umjetnosti otvoren je u četvrtak, 15. srpnja u Istarskoj sabornici u Poreču. Za svako izdanje se odabire nova tema i novi kustos/ica koja ju predlaže i bira autore, a ove godine kustosica je Ksenija Orelj, dok je postav nazvan “Bogu krasti dane”. Koncept, kakav je u katalogu glasi: propitivanje učinka birokracije na pojedinca i kritiziranje bezličnosti njegovog, birokratskog aparata. Organizacijski voditelj je posljednji niz godina Andi Bančić.

U Otvaranju ove najstarije likovne manifestacije u hrvatskoj su sudjelovali Sebastijan Vojvoda u ulozi voditelja, kustosica Ksenija Orelj, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, Vladimir Torbica, te Snježana Radetić ravnateljica Učilišta.

Izloženo je 11 radova od isto toliko samostalnih umjetnika, tandema i grupa, od kojih četiri na papiru, ili bijeloj površini, ili u tekstualnom obliku, četiri na audio video tehnici, te tri u obliku skulpture. Kretanje među različitim instalacijama je olakšano mapom na dvojezičnom katalogu, izložba se ističe i po tome što se zidovi uopće ne koriste za vješanje izložaka.

Međunarodna grupa s naglaskom na domaćim autorima je pristupila temi birokracije inteligentno i ironično, ali bez da se upušta u ismijavanje, niti u pravljenju bauka od nje. Neki su radovi nastali šezdesetih godina, a drugi su nakon duge kontemplacije dočekali da budu realizirani u svrhu ovog postava, kao što je i sama kustosica dugo godina razmišljala i željela postaviti izložbu o toj svima poznatoj temi. Važno je bilo i reći, napominje Orelj, da je birokracija nužna u organiziranju ljudi, ali zna biti jako fanatična i ekstrema i pitanje je kamo nas vodi, jer nema etičkog kodeksa. Primjerice u nacističkoj njemačkoj ona je doživjela svoj vrhunac u genocidu i praćenju vlastitog stanovništva.

U sklopu izložbe moguće je primjerice kroz rad nazvan Evidencija pratiti na ekranu druge gledatelje dok se upisuju u knjigu posjetitelja, dok u skupnom djelu Grupe Gorgona se između ostalog nalazi poziv na potpisivanje peticije uz zahvalu što nitko nije potpisao niti dao prijedlog.

Kustosica je rekla da je ova tema nastala na dva uporišta, nematerijalni radovi grupe Gorgona i kazališnu komediju Nikolaja Gogolja nazvanu „Revizor“. Naziv potječe iz izraza koji se često pripisuje umjetnicima, u smislu njihove prividne lijenosti, a okrenut je u šali na dugotrajna čekanja u redu pred raznim šalterima da bi se dobio nekakav pečat ili uvjerenje.

Annale je moguće razgledati do nedjelje, 12. rujna.

Ksenija Orelj je rođena u Rijeci, 1979. studirala je povijest umjetnosti i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom kustoske kulture pri Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu. U 2011. sudjelovala je na intenzivnom kustoskom tečaju pri ICI, NY, a 2018. bila je kustosica u rezidenciji u Museumsquartieru u Beču, Q21. Trenutno radi kao kustosica u Muzeju moderne  i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


8 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum