Otvorena izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Spomenici bivše jugoslavije 1945-1991” u Novigradu

Predstavljanje nekoliko projekata vezanih uz spomenike koji su podignute u trajni spomen na događaje iz drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske, Slovenije i drugih država bivše Jugoslavije održano je u subotu 10. srpnja u Novigradskom muzeju Lapidarium. Centralni dio ove putujuće izložbe nazvane “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Spomenici bivše jugoslavije 1945-1991” čini 38 panoa, svaki posvećen jednom arhitektonskom spomeniku, dva video uratka, originalne skice spomenika u spomen području Jasenovac, publikacije i disertacija koja nije vidljiva, ali je poslužila kao osnovna baza podataka za dokumentaciju kustosima.

Panoi su vertikalni, tako da se mogu nizati jedan uz drugog i predviđeno je da se nadodaju, svaki ima višejezični tekst, fotografije objekta, te lokaciju na silueti bivše države.

Inicijativa je, kako napominje jedna od kustosica Kristina Dešman potekla iz galerije Dessa u Ljubljani, te međunarodnog arhitektonskog portala arhitectuul. Prvo predstavljanje je bilo u Piranu 2019 gdje je predstavljeno i prvih trideset tri spomenika, sljedeća je postaja bila Ljubljana, ali nažalost pandemija je sve to na neko vrijeme stopirala. Cilj je ove umjetničke inicijative upoznati mlade generacije s ovim jedinstvenim ostvarenjima, a kroz njih i tragičnom prošlošću ovih krajeva pošto većina ovih monumenata su spomenici stradavanja velikog broja ljudi.

Autor jednog od dva filma, Igor Grubić podsjeća da je tri godine radio na njemu, i da su ti spomenici često izgrađeni na usamljenim lokacijama, a film je meditativnog karaktera, bez riječi, čine ga samo snimak i pozadinski zvuk. Ove monumentalne strukture su u sadašnje vrijeme zapuštene, oštećene, čak i devastirane prvenstveno tijekom rata devedesetih godina prošlog stoljeća, a ova ih izložba okuplja, predstavlja i nada je kustosa da se njome potakne i njihova obnova, napominje Maja Ivanič, direktorica galerije Dessa.

Projekt je predstavila dr. sc. Jerica Ziherl, ravnateljica muzeja i organizatorica događaja, od kustosa su bile prisutne Kristina Dešman i Maja Ivanič, autorica prve hrvatske doktorske na tu temu Sanja Horvatinčić, te Igor Grubić autor filma nazvanog „Spomenik“. Posebno je bila značajna prisutnost arhitekta koji je dizajnirao jednog od predstavljenih spomenika, Berislav Iskra, autor spomenika rudaru borcu u Labinu. Ostali suradnici koji nisu bili prisutni su: Špela Kuhar, Boštjan Bugarić, Eva Mavsar i Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik, i Jelena Radanović čiji se dokumentarni film nazvan „Umetnost sećanja“ također prikazuje u prostorijama muzeja a obrađuje razdoblje gradnje spomenika na Sutjesci. Oba filma je moguće pogledati i na web stranici ove ustanove. Uz navedene, prisutnima se obratio i Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost, a ravnateljica muzeja je napomenula da su u sklopu izložbe pokušali doći i do maketa spomenika, koje nažalost izgleda da ne postoje. Ovu vrlo opsežnu tekstualnu, fotografsku i video prezentaciju je moguće pogledati do 18. kolovoza, nakon toga seli u galeriji Miroslava Kraljevića u Zagrebu, a cilj je da obiđe teritorije država koje su činile Jugoslaviju šireći se svakom etapom.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


− 1 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum