Počeo 68. Pulski filmski festival

Kako (ne) otvoriti Pulu?

• Svečanost otvaranja 68. Pulskog filmskog festivala koju je vodio Tarik Filipović održana je u subotu, 17. srpnja u rasprodanoj Areni, a prvi prikazani film u nacionalnoj konkurenciji bio je „Murina“ debitantice Antonete Alamat Kusijanović, svježe dobitnice nagrade Camera d’Or u Cannesu.

Festivalska otvaranja zadnjih su godina, na sreću publike, sve kraća i kraća, a ovogodišnje je možda i najkraće do sada – bez mažoretkinja, podizanja zastava, govora ravnateljice i smrtnog neprijatelja ptica: vatrometa. Čast da vodi tu blitz „ceremoniju“ pripala je Tariku Filipoviću koji je na scenu umjesto scenarija donio Tarika Filipovića pa je publika u tom blaženo kratkom roku trebala trpjeti njegove prvoloptaško-populističke fore, davanje nadimaka uvaženim govornicima i jedan polu-pečen pokušaj imitacije. Filipović zasigurno ima svoju vjernu publiku koja takav „ležeran“ način ophođenja i vođenja cijeni, no izgleda da je u Areni nije bilo jer su aplauzi bili usiljeni i na komandu, a izostao je i smijeh kojeg je voditelj htio proizvesti.

Himne je školski otpjevala Mia Negovetić koja se kasnije na sceni pridružila Ediju Abaziju u izvedbi pjesme „Ljubav nema kraj“ uz klavirsku pratnju Matka Basare. Tijekom ceremonije Filipović je predstavio članove žirija nacionalnog i međunarodnog programa, a publika je mogla pogledati i foršpane najvažnijih filmova koji će biti prikazani tijekom osam festivalskih dana. Publici su se tijekom večeri obratili gradonačelnik Pule Filip Zoričić u ime domaćina i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice kulture i medija Krešimir Partl, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima kome je pripala čast otvaranja festivala je napomenuo da je „Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće – kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika“. Za kraj su plesači baletnog ansambla HNK Ivana Plemenitog Zajca izveli ulomak iz baleta „Posvećenje proljeća“ u koreografiji Maše Kolar, a njihov su ples zaokružile prskalice na bini čime je službeno i otvoren 68. Pulski filmski festival.

Sveukupni dojam ceremonije je poprilično loš: glazbena i plesna točka ubačene su bez očitog razloga, Tarikove fore su isisale bilo kakav osjećaj ozbiljnosti i patosa, a sve je na kraju nalikovalo snimanju neke TV emisije uživo. To je na ekranu možda djelovalo profesionalno i kompetentno, no publici u Areni nije ponuđeno ništa vizualno zanimljivo ili uzbudljivo. Vodstvo festivala bi se trebalo zapitati je li to koncept koji želi slijediti i narednih godina ili u potpunosti promijeniti format jer jedino pozitivno što se o ovoj i ovakvoj svečanosti može reći jest da je počela na vrijeme i bila kratka.

Publika je potom pogledala film „Murina“ koji je tek započeo svoju festivalsku turneju, a već je osvojio prestižnu nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu što ga automatizmom čini najvećim uspjehom hrvatskog filma u povijesti.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije iz arhive 68. Pulskog filmskog festivala

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum