Predstavljena knjiga Đurice Ciganovića “Parabola jednog neurotika“ u SKUC-u

Ovo je knjiga koja se čita uz rakiju

• Knjiga Đurice Ciganovića naziva “Parabola jednog neurotika“ predstavljena je u petak, 16. srpnja u pulskom SKUC-u.

„Kad ja čitam knjigu, stavljam se u ulogu djeteta i taj tekst koristim kao pomagalo s kojim ću proširiti svijest o sebi i okolini oko sebe. Tako i ova knjiga služi humaniziranju čovjeka koji se otuđio i zbacio i zaboravio civilizacijske tekovine“, riječi su multimedijalnog umjetnika Đurice Ciganovića prilikom predstavljanja njegove prve knjige „Parabola jednog neurotika“ u prepunom Srpskom kulturnom centrom u Puli.

Iako je te večeri Pula imala niz kulturnih događanja, koncerata, izložbi, i drugih glazbenih programa SKUC i „Parabola jednog neurotika“ uspjeli su okupiti više od 80 ljudi na prezentaciji knjige osebujnog Ciganovića koji nam je dosad poznat po svojim grafikama, slikama, skulpturama i performansima. Književnu je večer moderirala Ana Fonović, a tekstove iz knjige su čitali sam autor i njegov umjetnički kolega Šandor Slacki.

„Kroz sijedu bradu mog druga Đurice Ciganovića poput vaški gmižu opore riječi rasipajući se uokolo wc školjke nad čijim smradom lebde svakojaka božanstva, filozofi, vladari, umjetnici i luđaci. Kao da pokušava odati počast buntovnicima prošlog vijeka koji su s margina društva u prostor književnosti dovlačili degutantne i teško probavljive prizore, od prve do zadnje stranice romana autor rasteže dugačak, hrđav i nečist lanac nalik štriku na kojem se suše bijele luđačke košulje, uzgred okačivši i sebe među njih“, zapisao je književnik Almir Alagić na koricama ove knjige.

Njegov umjetnički kolega Slobodan Libero Kokotović piše o knjizi „… autor beskompromisno ogoljava istinu do same srži kao propovjednik bitka koji koncentriranom slikom progovara o krhkosti egzistencije civiliziranog društva i sveopće dekadencije u težnji obnove elementarnih ljudskih i duhovnih vrijednosti“.

„Po prirodi sam ekstrovertan tip čovjeka. Potrebna mi je bliskost s ljudima, zagrljaj, poljubac i gledanje u oči. Tko ne skreće pogled, njemu je veoma teško lagati… Možda će zvučati neskromno, ali Hristos je moj alter ego koji progovara i djeluje kad god naiđem na neku nepremostivu prepreku“, kaže autor.

Je li ova knjiga roman, zbirka pripovjetki ili dugačka novela, sasvim je svejedno jer nije bitna forma nego sadržaj. Netko će je čitati relaksirano uz čaj, a nekome će trebati poticaj rakije ili jointa da bi se uhvatio ukoštac s ovim neprijateljskim tekstom, govori autor na predstavljanu knjige. To je Ciganovićev prvi literarni izlet, ustvari skup prozaičnih priča koje se dešavaju njegovim prijateljima, poznanicima, ili njemu samome.

„Kniga se zove Parabola jednog neurotika zato što je glavni lik, koji je trebao biti fiktivan, na kraju vrlo faktičan – neurotičan kao moje unutarnje ja. On završava u ludnici i priča s luđacima kojima je nadjenuo apostolska imena, njih 12. Upotrebom apostolskih veličina htio sam pokazati otuđenje naše ljudske civilizacije jer su zapravo njihove apokrifne priče, po mom mišljenju poticaj ljudskom otuđenju“, rekao nam je Đurica Ciganović.

Knjiga je nastala u suradnji sa Srpskim kulturnim centrom kojima je to prvi izdavački pothvat. Kako Ciganović već dugo surađuje sa SKUC-om i Milanom Rašulom, zahvaljujući tom prijateljstvu knjiga je nakon digitalnog zaživjela i u papirnatom izdanju.

„Pronašli smo izdavačku kuću Balkanski književni glasnik i poslali im sirovi materijal mailom. Urednik Dušan Gojkov je bio oduševljen materijalom te ga je lektorirao i objavio u digitalnom obliku na web stranici Balkanskog književnog glasnika. Nakon toga smo Đurica i ja razgovarali o knjizi i ja sam došao na ideju da napravimo papirnato izdanje, ja jesam malo staromodan i volim kad list šušti pod rukom i dogovorili smo se da to financiramo i realiziramo taj projekt vlastitim snagama, čak su i Đurica i njegova žena Doris izdvojili iz svojih skromnih mirovima kako bi pomogli tisak knjige. Knjiga je tiskana u Srbiji i poslana kurirskom službom u Hrvatsku da bi se izbjegli dodatni troškovi. I evo nas danas tu pred brojnim uzvanicima koji su došli podržati taj naš projekt“, kazao je direktor SKUC-a Milan Rašula.

Taj splet svakojakih okolnosti, pomiješan s prepoznatljivim entuzijazmom i radošću koje Đurica kao sjajan multimedijalni umjetnik i čovjek donosi u cijeli proces, urodio je knjigom koju možete čitati uz čaj ili uz rakiju kako bi bar nakratko pobjegli od krhke egzistencije u faktičnost fikcije i tako iscijelili svoje neuroze.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


7 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum