Walter Hill u slavonskoj ravnici

PULSKI FILMSKI FESTIVAL – 5. DAN

Konačno imamo hrvatsku obradu „Ratnika podzemlja“ (The Warriors, 1979), kultnog filma redatelja Waltera Hilla koji je oduševljavao generacije domaćih filmofila.

Čovjek kojemu je to pošlo za rukom zove se Stanislav Tomić, iako njegov uradak naslova „Po tamburi“ ima i pozamašnih mana. Tomić je radnju filma smjestio u slavonsku ravnicu gdje pratimo članove tamburaškog sastava Aveti ravnice, koji bježe ispred suparničkih sastava nakon što su lažno optuženi za krađu Zlatnog kulena, glavne nagrade koja se dodjeljuje najboljim tamburašima. Potragu za bjeguncima predvodi i koordinira Branko Uvodić (glumi samog sebe) koji je u stalnoj telefonskoj vezi s časnom sestrom i voditeljicom katoličkog radija (sjajna Areta Ćurković).

Već iz navedenog očite su poveznice s „Ratnicima podzemlja“, ali to nije sve. Tomić se trudi ikonografski oponašati bande iz Hillovog filma, rekonstruira pojedine sekvence izvornika, čak je i povratak članova grupe „Aveti ravnice“ kući gotovo identičan, a u završnici gledamo i prizor znamenitog zveckanja staklenim bočicama. Sve je to dobro smišljeno, naročito u kombinaciji sa satiričkim komentarom hrvatske društvene zbilje, ali postoji jedan veliki problem.

Walter Hill režirao je film furioznog ritma i akcijske gustoće, u njemu doslovno nema predaha, a čak i kad zastupi povremeno narativno zatišje napetost se može rezati nožem u iščekivanju nove oluje. U Tomićevom filmu toga nema ni u tragovima.

Filmski ritam je mlitav, a sekvence se doimaju naslagane proizvoljno, kao da redatelj nije znao kako citate „Ratnika podzemlja“ i komentare hrvatske zbilje uklopiti u neku čvrstu i funkcionalnu narativnu strukturu. Drugim riječima, svojski se je potrudio odati počast svojem očito omiljenom filmu, ali nije uspio u najbitnijem. Šteta, jer su potencijali ovog projekta ipak bili veći.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum