Art Panoptikum XXX u GRADSKOJ RADIONICI

Gradska radionica u Puli najavljuje 30. predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum u subotu 7. kolovoza u 20.30 sati u svom vrtnom prostoru.

Na početku predstavlja se austrijska umjetnica Ines Doujak koja je kroz svoj rad usmjerena na dekonstrukciju političkih implikacija seksističkih i rasističkih stereotipa, a povodom izložbe “Landscape Painting” u muzeju KunstHausWien otvorene do 3. listopada 2021. Potom se govori o jednom od najkontroverznijih umjetnika današnjice, Maurizio Cattelanu poznatom prvenstveno po hiperrealističkim skulpturama i instalacijama povodom njegove izložbe “Breath Ghosts Blind” u galeriji Pirelli Hangar Bicocca u Milanu otvorenoj 15. srpnja ove godine. Nakon toga bit će riječ o hvaljenoj američkoj umjetnici Sarah Sze koja izlaže multimedijalnu instalaciju pod nazivom “Fifth Season” u galeriji Storm King Art centra smještenom kraj gradića Mountainville u državi New York. Njemački trgovac umjetninama David Zwirner vlasnik je prestižnih galerijskih prostora širom svijeta, a u njegovoj galeriji u Parizu održana je izložba pod nazivom “Don’t Cross the Bridge Before You Get to the River” belgijskog umjetnika s meksičkom adresom, Francis Alÿsa koji je stvorio opus kroz koji istražuje urbane tenzije i geopolitiku.

U sljedećoj temi govori se o američkoj dizajnerici i arhitektici Mayi Lin najpoznatijoj po projektu memorijalnog zida vijetnamskih veterana u Vašingtonu, a čije je najnovije djelo Ghost Forest postavljeno u Madison Square parku u New Yorku. Nakon toga slijedi priča o jednom od najuspješnijih suvremenih fotografa kanadskom umjetniku Edwardu Burtynskyju čija se izložba “Mounds and Voids From Human to Global Scale” može do 9. rujna vidjeti u galeriji Kanadskog kulturnog centra u Parizu. Do 12. rujna ove godine na Ponte Medieval de Paderne u Portugalu postavljena je velika instalacija naziva “Algarvensis” Vanesse Barragão koja je kao ekološka umjetnica  poznata po radovima izrađenim od recikliranog tekstila. U nastavku, u temi posvećenoj umjetnosti u javnom prostoru bit će riječ o umjetničkom dvojcu koji djeluje pod nazivom Etam Cru i predstavlja najistaknutiji dio poljske street art scene. Kao i uvijek prezentacija će završiti predstavljanjem jedne umjetničke rezidencije, a ovaj put bit će riječ o rezidencijalnom programu kojeg je Fondacija Robert Rauschenberg pokrenula 2012. na floridskom otoku Captiva. Program u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum