Art Panoptikum XXXI u Gradskoj radionici

31. Predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum bit će održano u subotu, 28. kolovoza u 20 sati u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice. U slučaju kiše prezentacija se odgađa za sljedeći dan.

Na početku predstavlja se francuski umjetnik Christian Boltanski koji je umro nedavno, 14. srpnja ove godine i njegova izložba pod nazivom “Animitas” u Noguchi muzeju u New Yorku. Boltanski je postao globalno prepoznatljiv zahvaljujući instalacijama sastavljenim od starih fotografija, iznošene odjeće ili osobnih stvari koje je prezentirao poput osobnih arhiva. Potom se govori o  američko-kineskoj slikarici upečatljivih portreta koji prikazuju život pod maoističkim režimom i iskustvo migranata u SAD, Hung Liu koja je također nedavno preminula i njenoj aktualnoj izložbi pod nazivom “Golden Gate” u De Young muzeju u San Franciscu.

Nakon toga bit će riječ o jednom od najvažnijih slikara svoje generacije irskom umjetniku Seanu Scullyju te o njegovoj izložbi “The Shape of Ideas” u Modern Art Museum of Fort Worth. U sljedećoj temi govori se o američkoj umjetnici Judy Chicago povodom njene retrospektivne izložbe u prije spomenutom De Young muzeju u San Franciscu. Ova umjetnica poznata je po svojim velikim kolaborativnim umjetničkim instalacijama koje istražuju ulogu žena u povijesti i kulturi. Nakon toga slijedi priča o francusko američkoj umjetnici Niki de Saint Phalle koja je prkosila umjetničkim konvencijama, stvarajući djela koja su bila izrazito feministička, performativna, kolaborativna i monumentalna. U suradnji nekoliko organizacija i raspršena na više mjesta u općini Capalbio u provinciji Grosetto, od 9. srpnja do 3. studenog ove godine može se pogledati izložba pod nazivom “Il luogo dei sogni: Il Giardino dei Tarocchi de Niki de Saint Phalle”.

U sljedećoj temi riječ je o jednom od vodećih pripadnika moskovskog konceptualističkog umjetničkog pokreta 1970-ih Viktora Pivovarova čija se retrospektivna izložba pod nazivom “Moscow Gothic” na kojoj se prikazuju njegovi radovi nastali od početka 1970-ih do danas može pogledati do 21. studenog ove godine u Nacionalnoj galeriji u Pragu. U nastavku, u temi posvećenoj umjetnosti u javnom prostoru bit će riječ o Dave Loewensteinu američkom slikaru murala i građanskom aktivistu iz Kanzasa. Kao i uvijek predstavit će se jedna umjetnička rezidencija, a ovaj put bit će riječ o rezidencijalnom programu za vizualne umjetnike, pisce, plesače, glazbenike i arhitekte kojeg organizira neprofitna organizacija Art Omi, a nalazi se nedaleko New Yorka. Prezentacija će završiti predstavljanjem izložbe pod nazivom „Più grande di me. Voci eroiche dalla ex Jugoslavia” koja je u rimskom Museo nazionale delle arti del XXI secolo ili MAXXI otvorena do 12. rujna ove godine i predstavlja više od stotinu djela šezdesetoro umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Program u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum