Art Panoptikum XXXI u Gradskoj radionici

31. Predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum bit će održano u subotu, 28. kolovoza u 20 sati u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice. U slučaju kiše prezentacija se odgađa za sljedeći dan.

Na početku predstavlja se francuski umjetnik Christian Boltanski koji je umro nedavno, 14. srpnja ove godine i njegova izložba pod nazivom “Animitas” u Noguchi muzeju u New Yorku. Boltanski je postao globalno prepoznatljiv zahvaljujući instalacijama sastavljenim od starih fotografija, iznošene odjeće ili osobnih stvari koje je prezentirao poput osobnih arhiva. Potom se govori o  američko-kineskoj slikarici upečatljivih portreta koji prikazuju život pod maoističkim režimom i iskustvo migranata u SAD, Hung Liu koja je također nedavno preminula i njenoj aktualnoj izložbi pod nazivom “Golden Gate” u De Young muzeju u San Franciscu.

Nakon toga bit će riječ o jednom od najvažnijih slikara svoje generacije irskom umjetniku Seanu Scullyju te o njegovoj izložbi “The Shape of Ideas” u Modern Art Museum of Fort Worth. U sljedećoj temi govori se o američkoj umjetnici Judy Chicago povodom njene retrospektivne izložbe u prije spomenutom De Young muzeju u San Franciscu. Ova umjetnica poznata je po svojim velikim kolaborativnim umjetničkim instalacijama koje istražuju ulogu žena u povijesti i kulturi. Nakon toga slijedi priča o francusko američkoj umjetnici Niki de Saint Phalle koja je prkosila umjetničkim konvencijama, stvarajući djela koja su bila izrazito feministička, performativna, kolaborativna i monumentalna. U suradnji nekoliko organizacija i raspršena na više mjesta u općini Capalbio u provinciji Grosetto, od 9. srpnja do 3. studenog ove godine može se pogledati izložba pod nazivom “Il luogo dei sogni: Il Giardino dei Tarocchi de Niki de Saint Phalle”.

U sljedećoj temi riječ je o jednom od vodećih pripadnika moskovskog konceptualističkog umjetničkog pokreta 1970-ih Viktora Pivovarova čija se retrospektivna izložba pod nazivom “Moscow Gothic” na kojoj se prikazuju njegovi radovi nastali od početka 1970-ih do danas može pogledati do 21. studenog ove godine u Nacionalnoj galeriji u Pragu. U nastavku, u temi posvećenoj umjetnosti u javnom prostoru bit će riječ o Dave Loewensteinu američkom slikaru murala i građanskom aktivistu iz Kanzasa. Kao i uvijek predstavit će se jedna umjetnička rezidencija, a ovaj put bit će riječ o rezidencijalnom programu za vizualne umjetnike, pisce, plesače, glazbenike i arhitekte kojeg organizira neprofitna organizacija Art Omi, a nalazi se nedaleko New Yorka. Prezentacija će završiti predstavljanjem izložbe pod nazivom „Più grande di me. Voci eroiche dalla ex Jugoslavia” koja je u rimskom Museo nazionale delle arti del XXI secolo ili MAXXI otvorena do 12. rujna ove godine i predstavlja više od stotinu djela šezdesetoro umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Program u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum