Dječje perspektive i japanski omnibus


Motovunski filmski festival završio je u subotu, nagrade su podijeljene (Propeler Motovuna otišao je švedskom filmu „Užitak“, a nagrada FIPRESCI domaćem dokumentarcu „Tvornice radnicima“) pa koristimo priliku da istaknemo još neke dobre filmove koji nisu nagrađeni.

Primjerice, iranski film „Djeca sunca“ u kojemu se proslavljeni redatelj Majid Majidi nastavlja baviti temom socijalne problematike i zapostavljenosti u suvremenom Iranu, prateći pustolovine skupine siromašnih dječaka na ulicama Teherana. Što se tiče dječje perspektive, vrlo dobro je napravljen i talijanski film „Oče naš“ (redatelj Claudio Noce) u kojemu pratimo rimsku svakodnevicu 1970-ih, obilježenu ljevičarskim terorizmom, iz perspektive plahog dječaka bujne mašte.

Ipak, u natjecateljskom programu nekako se najviše izdvojio japanski film „Kolo sreće i fantazije“. Redatelj Ryusuke Hamaguchi složio je omnibus od tri epizode, a svaka epizoda približno traje 40-ak minuta i bavi se emocionalnim odnosima između tri lika. Hamaguchijeva precizna narativna struktura nadograđena je i vrlo dosljednim redateljskim stilom.

Njegovi kadrovi su dugački, filmski ritam je spor, a cjelinom prevladavaju dijaloški prizori. No, unatoč tome film nije dosadan, nego je vrlo dojmljive atmosfere, suptilno upućuje na nijanse ljudske prirode i djeluje vrlo zaokruženo i cjelovito. To je inače velika rijetkost kod omnibusa, čak i u slučajevima kad sve epizode potpisuje jedan redatelj.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum