Projekcija filma „Grad po mjeri čovjeka“ u Poreču

Projekcija dokumentarnog filma „Grad po mjeri čovjeka“ redatelja Andreasa Dalsgaarda bit će održana u ponedjeljak, 30. kolovoza u 20 sati na porečkom Trgu Joakima Rakovca.

„U potrazi za mogućnostima, novcem i boljim životom, populacija seli u gradove koji se pretvaraju u gigantske i nepregledne sustave nebodera i prometnica, mjesta gdje ljudi žive svoje otuđene živote u betonskim kutijama. Život u (mega)gradovima jednako je primamljiv koliko i problematičan. Danski dokumentarni film govori o gradovima koje smo kao civilizacija neuspješno planirali – zaboravljajući na ljudsku interakciju, inkluziju i potrebu za intimnošću. No, govori i o primjerima kojima trebamo težiti.

„Danas gotovo 55% svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima. U vrijeme snimanja filma projekcije su govorile da će se do 2050. taj udio popeti na 80%. Danas govorimo o nešto manjim brojevima – 68%. Međutim, manji broj ne znači i pametniji razvoj situacije – kako za velike, tako i za male gradove.

„Danski arhitekt i profesor Jan Gehl s kolegama želi (pre)oblikovati gradove prije svega uzimajući u obzir okolišnu održivost I ljudske potrebe. Žele osloboditi gradove od invazije automobila te stvoriti prostora za pješake i bicikliste.

„Grad po mjeri čovjeka je dokumentarac iz budućnosti kojoj već svjedočimo“, piše u opisu filma.

Projekcija filma “Grad po mjeri čovjeka” organizirana je u sklopu projekta “Poreč Living Streets” kojeg provodi Grad Poreč s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum