Bugarski Jarmusch

Bugarski film „Strah“ (redatelj Ivajlo Hristov) prikazan je ovog ljeta na Festivalu mediteranskog filma Split, a prije dva tjedna mogli su ga vidjeti i posjetitelji ljetnog art-kina Cineast u Vodnjanu.

Hristov se u tom filmu bavi još uvijek aktualnom temom migranata i odnosom domorodaca prema njima, ali na vrlo zanimljiv i osebujan način. Njegova junakinja je učiteljica (izvrsna Svetlana Yancheva) u selu na bugarsko-turskoj granici, koja ostaje bez skromnog posla pa vrijeme provodi „razgovarajući“ s pokojnim suprugom na lokalnom groblju ili loveći sitnu divljač u okolnoj šumi.

Jednog dana u šumi nalijeće na migranta iz Malija (Michael Fleming) kojega najprije želi privesti, ali onda odustaje od te namjere jer postupno zamjećuje sve veću neočekivanu bliskost prema njemu. Naravno, ksenofobna ruralna okolina joj to neće oprostiti, što nužno dovodi do konflikta između junakinje i zaostale ruralne zajednice.

Riječ je o temi koja je proteklih godina itekako prisutna u europskom igranom i dokumentarnom filmu, ali vrlo je privlačan redateljski stil i način kojim joj Hristov pristupa. Gledajući njegov film, potpisnik ovih redaka nije mogao odoljeti usporedbi s opusom kultnog američkog redatelja Jima Jarmuscha. Hristov poput Jarmuscha koristi duže statične crno-bijele kadrove dojmljive likovnosti u kojima se više prikazuju stanja likova i njihove okoline nego konkretna akcija.

Hristovljevi junaci se verbalno ne razumiju (on priča engleski, ona zna samo bugarski), što je vrlo često i kod Jarmuschovih likova, ali ipak uspijevaju međusobno komunicirati na jednoj dubljoj emotivnoj razini. Najzad, obojica nude naizgled hladan, distanciran i stiliziran vizualni svijet ispod kojega se naziru tragovi ljudskosti, topline i brige za druge.

Iako filmske posvete značajnim redateljima često ispadnu isforsirane i nametljive, u ovom slučaju to se sjajno uklopilo. Hristovu je pošlo za rukom spojiti jednu diskretnu posvetu kultnom redatelju (gotovo je nemoguće da je tolika sličnost slučajna) s iznimno aktualnom i problematičnom društveno-političkom tematikom. Riječ je o vrlo finom osvježenju u kontekstu suvremenog europskog filma.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum