Druga konferencija “Izazovi galerija u razvoja publike” U Puli

Druga konferencija Izazovi galerija u razvoju publike održat će se 10. rujna u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Konferenciju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre.

Konferencija će okupiti brojne međunarodne i domaće stručnjake i kulturne djelatnike koji se bave razvojem publike, upotrebom tehnologije u kulturnom sektoru te povezivanjem kulture s drugim sektorima. Cilj konferencije je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe. S domaćim i međunarodnim predavačima i gostima razgovarat će se o mogućnostima za upotrebu tehnologija i digitalnih alata u kulturnom i kreativnom sektoru, o evoluciji aktera na umjetničkom tržištu (galerije, kolekcionari, aukcijske kuće, festivali i fondacije), važnosti hibridnih događanja (povezivanje fizičkog i virtualnog prostora – IRL/URL, 360° video, live streaming i audiovizualni performansi) i ekološki prihvatljivim i održivim umjetničkim praksama.

Balasz Farago, direktor galerije Walter’s Cube iz New Yorka dolazi u Pulu govoriti o potencijalu novih tehnologija za prezentaciju umjetnosti. Farago je surađivao na digitalizaciji izložbi suvremene umjetnosti u 3D formatu s muzejima i galerijama diljem svijeta i za to dobio brojne prestižne nagrade. Pau Waelder, autor i istraživač specijaliziran za umjetnost i digitalne medije, radi kao viši kustos u Niio.art, te kao urednik i savjetnik u DAM Digital Art Museum, a na konferenciju dolazi održati uvodno predavanje na engleskom jeziku “Everywhere Now: exhibiting and collecting contemporary art online”. Goran Pavlov, koordinator IRI centra za istraživanje i razvoj i voditelj akceleratorskog programa za digitalno prepričavanje, održat će predavanje naslovljeno “Susret kulturne industrije i njene digitalne budućnosti”, a Klara Šimunović iz Linee bold, agencije specijalizirane za povezivanje tvrtki i umjetnika, održat će predavanje “Umjetničke intervencije u biznisu”.

U dijelu porgrama nazvanom Primjeri dobre prakse, kulturni će djelatnici u formi kratkih prezentacija istaknuti vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike u projekte njihovih organizacija. Marino Jurcan, koordinator projekata u udruzi Metamedij, predstavit će projekt Mladi na mreži koji adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Kristina Nefat, predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, predstavit će edukativno-digitalnu platformu za mlade IN DIS PLODOVI, a Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti zaposlena u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske će predstaviti projekt Opservatorij umjetničkog rada (OUR).

Nedostupnost fizičkih prostora u proteklih godinu dana uvjetovala je razvijanje onih virtualnih, dok su svjetski muzeji, galerije i druge organizacije u kulturi nastojale privući i zadržati raspršenu pozornost publike u kućnim naslonjačima. Isto tako, svjedočili smo razvijanju novih modela vezanih uz prezentaciju umjetničkih radova i interdisciplinarnih platformi za povezivanje umjetnika, kao i procvatu online umjetničkog tržišta. Iako digitalna konzumacija sadržaja nije inovacija, kriza je nesumnjivo otvorila različita pitanja u kontekstu suvremene umjetnosti i kulture u Hrvatskoj. Programom konferencije će se sažeti i preispitati tektonske promjene u kulturnom sektoru, kao i otvoriti dijalog o potencijalnim promjenama koje nas tek čekaju.

Konferencija se održava uz podršku Grada Pule, Erste banke i Arena Hospitality Grupe.

Rok prijave na konferenciju je 8. rujan 2021. godine putem on line obrasca.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum