Izložba Eugena Varzića „The End“ u Gradskoj galeriji Labin

Izložba „The End“ Eugena Varzića održava se u Gradskoj galeriji Labin u razdoblju od 24. rujna do 16. listopada. Umjetnik će izložiti dio radova, od kojih su pretežno portreti, s trenutne velike izložbe koju je organizirala Umjetnička galerija Dubrovnik. Labinskom izložbom, prikladnog naziva „The End“ označava se kraj izložbenog puta ovog ciklusa radova, a ujedno je to i posljednja izložba Gradske galerije Labin u ovoj izložbenoj sezoni, čime se prirodno zaokružuje jedna cjelina i završava još jedno u nizu stvaralačkih poglavlja umjetnika i Galerije. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

Varzić je ostvario brojne inozemne uspješnice i stvorio prepoznatljivost svojih radova karakterističnim stilskim leksikom i izvedbenom kvalitetom. Umjetnik je koji je po diplomiranju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, izlagao radove na skupnim i samostalnim izložbama diljem europskih umjetničkih centara i šire.

Uporabom lica i ekspresija kao središnjeg motiva, umjetnik stvara gotovo fotografski realistične portrete koji nisu vjerne reprodukcije modela, već predstavljaju prikaz određenih unutarnjih stanja i karakteristika, koje mijenjaju njihov izgled, dob, osobnost, stvarajući dojam da je riječ o različitim osobama. Često su prikazane upravo one strane osobnosti koje smo kao društvo skloni zatomiti zbog srama, nepodobnosti, neuklopljenosti u postojećim normativima i socijalnim konvencijama. Kao u Pirandellovoj svevremenskoj „Carioli“ s uglađenim odvjetnikom, koji se pod okriljem kućnih zidova, siguran od pogleda na trenutak usudi osloboditi onu luckastu stranu hvatanjem psa za stražnje noge kako bi tvorio „kariolu“, većina se nas libi izraziti određena stanja i krije pod lažnim maskama stvorenih uloga. Varzićevi su portreti tome suprotnost iskrenim reakcijama, emotivnim stanjima i izrazima koje odražavaju njegovi likovi. Jednostavnost i olakšanje, koja nastupaju prihvaćanjem i izražavanjem samoga sebe, neovisno o životnim situacijama i trenucima u kojima se pojedinac zatekne, vibriraju u svakom platnu iz ovog ciklusa. Radovi su to ujedno nastali tijekom posljednje dvije godine, kada se čitava struktura svijeta i pojedinca preokrenula naglavačke, a svatko je bio primoran propitati se o postojećim modelima. Ova su djela prikaz intimnog stvaralačkog procesa nastalog u Varzićevom atelijeru s modelima bliskim umjetniku.

Prema riječima kustosice izložbe Sonje Švec Španjol: „važno je istaknuti kako je zabilježeni kadar, tj. selekcija fotografija, tek ishodišna točka iz koje Eugen Varzić stvara djelo. Naime, autor bira lica koja mogu ispričati njegovu priču, ali izbjegavajući pritom doslovno tumačenje. Hrabri pojedinci tako postaju glavni akteri u eksperimentu pri čemu umjetnik modele stavlja u različite uloge, fotografira ih i kroz komunikaciju i gestikulaciju prima njihovu energiju i upoznaje osobnu priču. Vizualna polazišna točka se razvija i postaje kompleksnija tijekom samog procesa izrade djela tako što Eugen Varzić u ispričanu priču utkiva vlastiti sadržaj oblikujući pritom jedinstveni kontekst i misao. U konačnici, autor, kako sâm ističe, slika život”.

Izložbu „The End“ u Gradskoj galeriji Labin moguće je posjetiti od petka, 24. rujna, uz napomenu da otvorenju može prisustvovati maksimalan broj od 50 osoba, vodeći se preporučenim epidemiološkim mjerama. Radno vrijeme Gradske galerije Labin: radnim danom od 10 do 15 sati, subotom od 10 do 13 sati. Izložba je realizirana uz potporu Grada Labina, Pučkog otvorenog učilišta Labin te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum