Koncert Južnočeške filharmonije i predstava “Udarna vest” u Istarskom narodnom kazalištu

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula najavljuje koncert Južnočeške filharmonije u četvrtak 9. rujna u 20 sati te predstavu „Udarna vest: O medijima i strahu“ u petak, 10. rujna u 20 sat.

Uz članove Južnočeške filharmonije nastupat će solisti Charlene Farrugia Božac (klavir) i Franko Božac (bandoneon). Na programu su djela L. van Beethovena, F. Chopina, A. Piazzolle i D. Milhauda. Južnočeška filharmonija sa sjedištem u Českim Budejovicama (České Budějovice) osnovana je 1981. godine. Podrijetlo orkestra povezano je s češkim dirigentom Jaroslavom Vodnanskim. Novoimenovani glavni dirigent Južnočeške filharmonije je Miran Vaupotić. Osim interpretacije glazbe klasičnih skladatelja i djela prikladnih za chambre orkestre i manje koncertne dvorane, filharmonija posvećuje sve veću pažnju suvremenom trendu međusobnog povezivanja žanrova i otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije glazbe te sustavno nastoji poboljšati njezine kvalitete . Većina članova SCP-a su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici, koji cijene svaku priliku za suradnju s drugim vodećim dirigentima i solistima.

Predstava „Udarna vest: O medijima i strahu“ je produkcija Trinidad d.o.o.-a iz Novog Sada, a koproducent je Kc Grad iz Beograda. Koncept i režiju potpisuju Marko Grubić i Milena Bogavac, a igraju Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur.

Predstava „Udarna vest“ bavi se fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas. Polazeći od pitanja: zašto su glavne vesti uvijek loše, predstava se razvija u duhovitu, dinamičnu inscenaciju studije o prirodi suvremenih medija i njihovom utjecaju na psihu pojedinca, kao i društvene obrasce ponašanja. Na osobno i i kolektivno. Intimno i masovno. Predstavu karakterizira izrazito kolažna forma, uz mnogo promjena, kratkih rezova i dinamičnih sekvenci. Ona ima ritam spotovski režiranog dokumentarca i izrazito aktualnu i sveobuhvatnu temu, jer – analizirati medije, znači analizirati suvremeno društvo i načine na koje ga spoznajemo. Glumci su na sceni u svoje ime. Oni su izvođači koji predstavljaju medijske fenomene, služeći se različitim likovima i perspektivama. Njihove brze promjene objedinjene su inicijalnom situacijom predavanja, u kom se ne bježi od kolažiranja poznatih medijskih formata, ali i direktnog obraćanja publici, kroz interaktivne scene koje provociraju pojačano učešće gledatelja, u izvedbi. Tako predstava ukazuje na ključne fenomene života u medijatiziranom svijetu, što je put ka “novoj pismenosti”, odnosno vještinama prepoznavanja dezinformacija i medijskih manipulacija, kroz njegovanje većeg stepena medijske kulture. Cilj ove predstave je, dakle – produkcija znanja iz oblasti medijske pismenosti,  što može biti preventiva rasprostranjenoj depresiji, apatiji, anksioznosti i poremećajima pažnje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum