Koncert Južnočeške filharmonije i predstava “Udarna vest” u Istarskom narodnom kazalištu

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula najavljuje koncert Južnočeške filharmonije u četvrtak 9. rujna u 20 sati te predstavu „Udarna vest: O medijima i strahu“ u petak, 10. rujna u 20 sat.

Uz članove Južnočeške filharmonije nastupat će solisti Charlene Farrugia Božac (klavir) i Franko Božac (bandoneon). Na programu su djela L. van Beethovena, F. Chopina, A. Piazzolle i D. Milhauda. Južnočeška filharmonija sa sjedištem u Českim Budejovicama (České Budějovice) osnovana je 1981. godine. Podrijetlo orkestra povezano je s češkim dirigentom Jaroslavom Vodnanskim. Novoimenovani glavni dirigent Južnočeške filharmonije je Miran Vaupotić. Osim interpretacije glazbe klasičnih skladatelja i djela prikladnih za chambre orkestre i manje koncertne dvorane, filharmonija posvećuje sve veću pažnju suvremenom trendu međusobnog povezivanja žanrova i otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije glazbe te sustavno nastoji poboljšati njezine kvalitete . Većina članova SCP-a su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici, koji cijene svaku priliku za suradnju s drugim vodećim dirigentima i solistima.

Predstava „Udarna vest: O medijima i strahu“ je produkcija Trinidad d.o.o.-a iz Novog Sada, a koproducent je Kc Grad iz Beograda. Koncept i režiju potpisuju Marko Grubić i Milena Bogavac, a igraju Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur.

Predstava „Udarna vest“ bavi se fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas. Polazeći od pitanja: zašto su glavne vesti uvijek loše, predstava se razvija u duhovitu, dinamičnu inscenaciju studije o prirodi suvremenih medija i njihovom utjecaju na psihu pojedinca, kao i društvene obrasce ponašanja. Na osobno i i kolektivno. Intimno i masovno. Predstavu karakterizira izrazito kolažna forma, uz mnogo promjena, kratkih rezova i dinamičnih sekvenci. Ona ima ritam spotovski režiranog dokumentarca i izrazito aktualnu i sveobuhvatnu temu, jer – analizirati medije, znači analizirati suvremeno društvo i načine na koje ga spoznajemo. Glumci su na sceni u svoje ime. Oni su izvođači koji predstavljaju medijske fenomene, služeći se različitim likovima i perspektivama. Njihove brze promjene objedinjene su inicijalnom situacijom predavanja, u kom se ne bježi od kolažiranja poznatih medijskih formata, ali i direktnog obraćanja publici, kroz interaktivne scene koje provociraju pojačano učešće gledatelja, u izvedbi. Tako predstava ukazuje na ključne fenomene života u medijatiziranom svijetu, što je put ka “novoj pismenosti”, odnosno vještinama prepoznavanja dezinformacija i medijskih manipulacija, kroz njegovanje većeg stepena medijske kulture. Cilj ove predstave je, dakle – produkcija znanja iz oblasti medijske pismenosti,  što može biti preventiva rasprostranjenoj depresiji, apatiji, anksioznosti i poremećajima pažnje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum