Otvoren 27. PUF – Međunarodni kazališni festival

Muke po tijelu

• Plesna predstava „Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu?“ obiluje prekrasnim i dirljivim slikama koje plesači stvaraju uz pomoć par rekvizita, a glavni od njih je veliki plašt koji služi za prikrivanje, igru, odijevanje, a na kraju postaje lanac kojim tijelo biva okovano • Predstava „Oblik praznine“ istražuje statičnost, barijere, plesne direkcije i njihovu zlouporabu te konačno rušenje granica i limitacija – kako prostora tako i slobode tijela izvođača •

• 27. PUF – Međunarodni kazališni festival otvoren je u nedjelju, 12. rujna s plesnom predstavom „Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu?“ Nyanga Zama u Istarskom narodnom kazalištu i nastavljen predstavom „Oblik praznine“ Oriantheatra, u vodospremi pulskog Kaštela.

Plesna predstava „Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu?“ zasnovana je na knjizi “Zam Martino Ebale” istoimenog autora i svojevrsna je molba za poštivanje različitosti i pravo na dostojanstven život. Poznati kamerunski koreograf, plesač i pjevač Zam Ebale inspiraciju je izvukao iz “Mengana”, veličanstvenog rituala pjesme i plesa koji prakticiraju ljudi oboljeli od gube u južnom Kamerunu kako bi nadišli svoju bol, estetike u obliku terapijskog odgovora na svu diskriminaciju koja je prisutna u našim društvima.

Redatelj i koreograf predstave je Zam Ebale kojemu se u izvedbi pridružuju Maria Kelsey, Vanessa Torrekens, Marcia Guido i Uiko Watanabe. Predstava obiluje prekrasnim i dirljivim slikama koje plesači stvaraju uz pomoć par rekvizita, a glavni od njih je veliki plašt koji služi za prikrivanje, igru, odijevanje, a na kraju postaje lanac kojim tijelo biva okovano. Diskriminacija je tijekom plesa prikazana raznim stiliziranim nasilnim pokretima i odnosima među plesačima, no zahvaljujući zamamnoj glazbi i ritmu, pokreti oslobađaju protagoniste pa je unatoč završnoj slici plesača u okovima kroz predstavu moguće uočiti radost oslobođenja i prihvaćanja sebe samih.

Ebale Zam je pjevač, plesač, stilski koreograf i perkusionist koji je rođen i odrastao u Kamerunu. Kao avangardan umjetnik koji pomiče društvene norme zbog njegove smionosti i vizi-je protiv cenzure, 2000. godine odlazi iz Kameruna i seli se u Belgiju. Tamo osniva Nyangazam, neprofitnu organizaciju specijaliziranu za stvaranje, obučavanje i produkciju u plesu, pjevanju i suvremenoj modi inspiriranoj Afrikom.

Koncept predstave „Oblik praznine“ čiju koreografiju i režiju potpisuje Mehdi Farajpour iz družine Oriantheatre temeljen je na jeziku pokreta, a izvođači su Fiona Witherell, Sabina Aličić, Vladimir Butković i Luna Vojnović. Predstava istražuje statičnost, barijere, plesne direkcije i njihovu zlouporabu te konačno rušenje granica i limitacija kako prostora tako i slobode tijela izvođača. Plesački duo Fiona Witherell i Luna Vojnović izvode dirigirane pokrete koji su u početku proizvod slobodne volje sve dok ulogu koreografa ne preuzmu Sabina Aličić i Vladimir Butković koji od plesačica traže nemoguće konstantnim nizanjem direkcija koje zbog brzine i kakofonije one nisu u stanju pratiti. Sukob između Biutković i Aličić pretače se i na njih, a katarza (gotovo orgazmična) nazire se tek na kraju kada barijera od crne ljepljive trake nalik paučini biva uništena. Nakon orgazma dolazi smiraj koji zaustavlja sve izvođače i stavlja ih pred crnu sliku.

Zanimljivost ove izvedbe je i odabir prostora, a to je vodosprema pulskog Kaštela koja trenutno ugošćuje izložbu Roberta Paulette „Luna di piombo“ stoga su koreograf i izvođači našli efikasan način da ju iskoriste kao scenografiju. U predstavi je korišten i atipičan rekvizit – mitraljez iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, pa se zbog ta dva elementa može reći da je „Oblik praznine“ svojevrstan site-specific projekt.

Orian – na perzijskom jeziku označava koncept nagosti, koja nije samo povezana s tijelom, već i s čistoćom, time i s istinom. Oriantheatre – je francuska plesno-kazališna družina osnovano 2011. godine pod umjetničkim vodstvom francusko-iranskog koreografa: Mehdija Farajpoura. Struktura tvrtke zamišljena je kao međunarodna mreža umjetnika iz različitih disciplina i umjetničkih profila. Oriantheatre je usmjeren na izgradnju novog koreografskog jezika koji stoji na granici vizualne, digitalne i izvedbene umjetnosti. Oriantheatre vjeruje u iskrenost tijekom svog umjetničkog procesa stvaranja izbjegavajući kazališne trikove u njihovom izvedbenom stilu.

Program PUF-a nastavlja se u ponedjeljak, 13. rujna u 19.30 sati s predstavom „Crtež Davida Belasa“ autora Davida Belasa u Domu hrvatskih branitelja te s predstavom “Bol ravnice” plesne kompanije LaCerda u 21.15 sati u vodospremi pulskog Kaštela.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Dejan ŠTIFANIĆ iz arhiva 27. PUF-a

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum