Tragičan sraz životnih suprotnosti

TV: SLAVA, redatelji Kristina Grozeva i Petar Valčanov

Tijekom proteklih desetljeća prihvatili smo Rumunjsku kao novu europsku filmsku silu, ali očito je da i Bugari imaju svojih filmskih aduta.

Sredinom prošlog tjedna na ovom blogu objavljen je tekst o izvrsnom bugarskom filmu koji podsjeća na Jarmuscha (Strah), a sinoć (14. rujan) je na Hrvatskoj televiziji prikazan još jedan odličan bugarski film (svojevremeno prikazivan i u hrvatskim kinima) potpuno drugačijeg stila i sadržaja. Riječ je o filmu „Slava“ (redatelji Kristina Grozeva i Petar Valčanov) u kojemu pratimo kako se raspada dotad miran život povučenog pružnog radnika Petrova (Stefan Denoljubov) koji slučajno nalazi gomilu novca pored željezničke pruge i obavještava o tome policiju.

Njegov slučaj potiče ambicioznu Stajkovu (Margita Goševa), voditeljicu službe za odnose s javnošću ministarstva prometa, da iskoristi novostvorenog junaka i skrene pozornost javnosti s učestalih korupcijskih afera u ministarstvu. Ona organizira predstavu za medije tijekom koje ministar Petrovu svečano uručuje novi ručni sat, ali problemi nastaju zato što se prilikom ceremonije nepažnjom izgubio stari sat, koji je Petrov dobio od pokojnog oca.

Film je izvrsno režiran i odličnih glumačkih uloga, redatelji kroz priču doziraju mnoge kontroverze suvremenog bugarskog društva i detalje o privatnim životima likova, a čak je i naslov sjajno odabran u svojoj dvosmislenosti. S jedne strane predstavlja marku sata koji pokreće filmsku radnju, a s druge sugerira na lažnu slavu i što učiniti kad se dogodi čovjeku koji za nju nije spreman. No, najdojmljiviji element filma ipak je sukob dviju temeljno oprečnih životnih filozofija koje predstavljaju glavni likovi.

Petrov je iznimno skroman i povučen čovjek s iskrenim moralnim načelima koji više ništa ne znače suvremenom društvu. Odlična je dramaturška dosjetka njegovo mucanje, zbog kojega mu je još teže prenijeti njegove društvu inonako neshvatljive zahtjeve. S druge strane imamo Stajkovu – primjer izopačene uspješnosti u postranzicijskom okružju. Ambicozna i prepredena, sebična i neodgovorna premo svojoj okolini (ponajviše prema životnom partneru s kojim planira djecu), Stajkova će učiniti sve da ostvari svoje ciljeve i ne pita za cijenu.

Normalno je da sraz ovakvih suprotnosti vodi konačnoj tragediji. Nažalost, nije to priča u kojoj se mogu prepoznati samo Bugari. Očito je i nama Hrvatima prilično bliska.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum