Tragičan sraz životnih suprotnosti

TV: SLAVA, redatelji Kristina Grozeva i Petar Valčanov

Tijekom proteklih desetljeća prihvatili smo Rumunjsku kao novu europsku filmsku silu, ali očito je da i Bugari imaju svojih filmskih aduta.

Sredinom prošlog tjedna na ovom blogu objavljen je tekst o izvrsnom bugarskom filmu koji podsjeća na Jarmuscha (Strah), a sinoć (14. rujan) je na Hrvatskoj televiziji prikazan još jedan odličan bugarski film (svojevremeno prikazivan i u hrvatskim kinima) potpuno drugačijeg stila i sadržaja. Riječ je o filmu „Slava“ (redatelji Kristina Grozeva i Petar Valčanov) u kojemu pratimo kako se raspada dotad miran život povučenog pružnog radnika Petrova (Stefan Denoljubov) koji slučajno nalazi gomilu novca pored željezničke pruge i obavještava o tome policiju.

Njegov slučaj potiče ambicioznu Stajkovu (Margita Goševa), voditeljicu službe za odnose s javnošću ministarstva prometa, da iskoristi novostvorenog junaka i skrene pozornost javnosti s učestalih korupcijskih afera u ministarstvu. Ona organizira predstavu za medije tijekom koje ministar Petrovu svečano uručuje novi ručni sat, ali problemi nastaju zato što se prilikom ceremonije nepažnjom izgubio stari sat, koji je Petrov dobio od pokojnog oca.

Film je izvrsno režiran i odličnih glumačkih uloga, redatelji kroz priču doziraju mnoge kontroverze suvremenog bugarskog društva i detalje o privatnim životima likova, a čak je i naslov sjajno odabran u svojoj dvosmislenosti. S jedne strane predstavlja marku sata koji pokreće filmsku radnju, a s druge sugerira na lažnu slavu i što učiniti kad se dogodi čovjeku koji za nju nije spreman. No, najdojmljiviji element filma ipak je sukob dviju temeljno oprečnih životnih filozofija koje predstavljaju glavni likovi.

Petrov je iznimno skroman i povučen čovjek s iskrenim moralnim načelima koji više ništa ne znače suvremenom društvu. Odlična je dramaturška dosjetka njegovo mucanje, zbog kojega mu je još teže prenijeti njegove društvu inonako neshvatljive zahtjeve. S druge strane imamo Stajkovu – primjer izopačene uspješnosti u postranzicijskom okružju. Ambicozna i prepredena, sebična i neodgovorna premo svojoj okolini (ponajviše prema životnom partneru s kojim planira djecu), Stajkova će učiniti sve da ostvari svoje ciljeve i ne pita za cijenu.

Normalno je da sraz ovakvih suprotnosti vodi konačnoj tragediji. Nažalost, nije to priča u kojoj se mogu prepoznati samo Bugari. Očito je i nama Hrvatima prilično bliska.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum