Najavljen program obilježavanja 10 godina Centra za nematerijalnu kulturu Etnografskog muzeja Istre

• Program će se održavati ispred i u zgradi CENKI-ja u Pićnu, a počinje u 17 sati radionicom tradicijske vokalne glazbe Istre koju će voditi Dario Marušić, Noel Šuran, Goran Farkaš, Zoran Karlić i Branimir Šajina • U nastavku, u 18 sati na programu je predstava „Deštin“ mlade amaterske kazališne skupine „Trnoplesari“ iz Pićna, a u 18.30 sati bit će otvaranje izložbe „CENKI10- Retrospektiva“ • Zadnji program je u 19 sati kada će predavači s radionice održati glazbeni program •

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre u subotu, 16. listopada obilježava deset godina od osnutka u svojoj središnjici u Pićnu. Program manifestacije predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 14. listopada u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Na konferenciji su govorili dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica zadužena za djelatnosti Centra te Dario Marušić, suradnik Centra.

– Obilježavamo deset godina Centra za nematerijalnu kulturu Istre koji se nalazi u Pićnu i koji je dio Etnografskog muzeja Istre. Centar je otvoren s više ciljeva: znanstveno istraživački rad, arhivsko dokumentacijska djelatnost, savjetodavno edukacijska djelatnost i produkcijska djelatnost. U sklopu ove potonje meni je najdraža manifestacija Martin bez etikete koju ćemo pokušati obnoviti ove godine. Ono što treba naglasiti je da ćemo od ove godine imati radno vrijeme kada će CENKI biti otvoren za javnost. Možda ovo nije najbolji trenutak zbog korone, no kao što rade arhivi, muzeji i knjižnice tako će raditi i CENKI. Ja sam isto već deset godina u Pićnu, a tada još nisam bila ravnateljica već kustosica – pa sam tadašnju ravnateljicu Lidiju Nikočević zamolila da jedan dan tjedno radim u Pićnu. Ona je bila osnivačica tog centra pa ju je i ovom prilikom važno spomenuti. U tih se deset godina svašta događalo i meni je bilo iznimno lijepo boraviti u Pićnu. Ono što se također ne može zaboraviti jest da bez Pićanca, Općine Pićan i njihovih načelnika, pročelnice i bivšeg pročelnika centar sigurno ne bi dostigao nivo na kojem je sada. Nadam se da će ova prva desetogodišnja obljetnica biti lijepa i da će okupiti ljude. Nuša će kasnije govoriti o programu, no biti će i neka iznenađenja o kojima vam nećemo odati, kazala je Orlić.

Nuša Hauser je potom predala riječ Dariju Marušiću koji je prisutne podsjetio da je osnivanje centra bio jedan od uvjeta upisa Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

– Ono o čemu ja mogu govoriti o tom centru je ono što se tiče glazbenog dijela u kojeg sam najviše upućen, a moja je funkcija savjetodavna i edukacijska. Iako mnogi misle da se o tome sve zna nisu u pravu jer se mnogi još uvijek drže nekih parametara koji vrijede od vremena Ivana Matetić Ronjgova, a u međuvremenu su vođena i nova istraživanja koja bilježe i tekuće promjene. CENKI bi trebao biti taj koji bi o tome trebao informirati javnost, a oni koji rade u centru znaju koliko je kontakt s vanjskim suradnicima koji će im pomoći u određenim segmentima važan. Smatram i da bi CENKI trebao uspostaviti bolju komunikaciju s turističkim djelatnicima jer oni su jedni od najvećih promicatelja tradicijske glazbe, no rade po nekim parametrima koji odstupaju od stručne dimenzije cjelokupne priče, kazao je Marušić.

Hauser se osvrnula na njegove riječi te je potom govorila o obljetničkom programu CENKI-ja koji će se održati u subotu, 16. listopada u Pićnu.

– Slažem se sa Darijom jer to jesu teme koje su nama od presudne važnosti i zaista se trudimo da budemo vidljivi koliko god je to moguće. Budući da smo muzejska ustanova jako puno energije trošimo na one nevidljive radnje, na razvijanje arhivsko dokumentacijskog resora, stvaranje novih fondova i njihov razvoj – a sve je to manje vidljivo publici pa i manje atraktivno. Ono što je vidljivo i atraktivnije ide u smjeru neke potencijalne komercijalizacije je ono što nas često mori pa gledamo biti zastupljeni, pojasniti neke osnovne pojmove i približiti se konkretnije javnosti. Više detalja o našim aktivnostima nalazi se u prigodnoj publikaciji koju ćemo podijeliti tijekom naše manifestacije. Program će se održavati ispred i u zgradi CENKI-ja u Pićnu, a počinje u 17 sati radionicom tradicijske vokalne glazbe Istre koju će voditi Dario Marušić, Noel Šuran, Goran Farkaš, Zoran Karlić i Branimir Šajina. U nastavku, u 18 sati na programu je predstava „Deštin“ mlade amaterske kazališne skupine „Trnoplesari“ iz Pićna, a u 18.30 sati bit će otvaranje izložbe „CENKI10- Retrospektiva“. Zadnji program je u 19 sati kada će predavači s radionice održati glazbeni program, kazala je Hauser i pozvala sve zainteresirane da im se pridruže u subotu.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 4 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum