Otvorena izložba Roberta Ghezzija ”Naturografie”

Land art – Umjetnost prirode u novigradskom muzeju Lapidarium

• U novigradskom muzeju Lapidarium može se razgledati vrlo zanimljiva izložba nazvana „Naturografije – Čovjek Umjetnost Priroda“. Specifičnost ovog postava slika je u tome da ih nije naslikala ljudska ruka već prirodne mijene u novigradskoj laguni na ušću rijeke Mirne. Autor je talijanski konceptualni umjetnik Roberto Ghezzi koji takvim instalacijama zapanjuje publiku diljem svijeta i čija je poruka da moramo štititi prirodu, napose njene močvare, koje su bogati rezervoari bioraznolikosti.

Postavljena platna, a ima ih 12 pojedinačnih, te jedna kompozicija koju čini njih osam, su nastala tako da je Ghezzi uronio čista bijela platna u mutnu vodu i čekao puna tri mjeseca rezultat. Ova platna su prirodni materijali, ali ne slikarski, a Ghezzi, koji je već obišao velika svjetska močvarna područja, je prije samog početka razradio koncept i planirao postavljanje. Ovaj projekt podupiru dvije tršćanske ustanove, i to Galerija EContemporary i START Cultura, koji su i priredili postav, Talijanski institut za za kulturu u Zagrebu, grad Novigrad i Ministarstvo kulture i medija RH.

Izložena djela zrače smirenošću i fiksiraju koncept vremena. Ghezzi je nakon urona svoja platna špricao posebnom fiksirnom kemikalijom zadržavajući i pokoju grančicu ili insekta zarobljene u umjetnosti. Neki su radovi zidne konformacije, dok su drugi namjerno ostavljeni u prostoru da bi imali više planova pogleda.

Kako navode kustosice Elena Cantori i Monica Mazzolini u svom osvrtu: “Djela su mu plod suradnje Čovjeka i Prirode u drugačijoj perspektivi u odnosu na druge umjetničke forme, kojom se umjetnost u prirodi preobražava u umjetnost prirode. Priroda sama intervenira, stvarajući i živući na djevičanski čistoj podlozi koju je umjetnik postavio u ambijent.”

“Ovakva vrsta umjetnosti se naziva land art”, otkriva ravnateljica muzeja dr.sc. Jerica Ziherl i primjećuje da boja na platnima savršeno pristaje stalnom kamenom postavu iz jedanaestog stoljeća i zidnoj podlozi Muzeja, te pojašnjava “Izložba „Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda“ rezultat je umjetničkog i znanstvenog projekta započetog 2019. koji si je zacrtao cilj da kroz umjetnost prividno sjedini obalni zemljopisni luk sjevernog Jadrana između Italije, Slovenije i Hrvatske.

Za taj je projekt Roberto Ghezzi prema estetskim, fizičkim, biološkim (flora i fauna) i kemijskim karakteristikama obradio brojna mjesta u Furlanijskoj Julijskoj krajini, Venetu, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za ostvarenje svojih djela Ghezzi izabire mjesto instalacije i materijal podloge (u ovom slučaju platna ostavljena na otvorenom na obali rijeke Mirne), a dovršenje umjetničkog djela prepušta vremenu i samoj Prirodi. Svjetlost, minerali, voda i organizmi koji u njoj žive djeluju na platna i stvaraju žive i uvijek drugačije pejzaže. Kad su gotova, platna se stabiliziraju i pripreme za izlaganje. Na taj način djelovanjem prirodnih elemenata i ljudskim umom nastaju naturografie: djela koja ne predstavljaju pejzaž nego su i sama pejzaž. Osim što ima umjetničku vrijednost, projekt naturografie omogućuje mapiranje jednog područja, naglašavajući kroz suvremenu umjetnost njegovu pejzažnu vrijednost i bogatu bioraznolikost. Novi dijalog između umjetnosti i prirode za drugačiji užitak u prirodi koja je ugostila i opskrbila umjetnikovo stvaranje.”

Laguna nadomak Novigrada je u opasnosti, a prijete joj pohlepne ljudske ruke, upozorava Ziherl. S jedne strane kamenolom, s druge planirani sportsko-turistički resort sa bazenima, u ime napretka i blagostanja, bi po nekim planovima trebali zamijeniti taj zaštićeni ornitološki park.

Roberto Ghezzi rođen je 1978. u Cortoni. Rastao u djedovoj kiparskoj radionici, pohađao je gimnaziju „Luca Signorelli“ u Cortoni i likovnu akademiju u Firenci. S vremenom je sazrela zamisao koja, od promišljanja i eksperimentiranja s prirodom, a počinjući od slikanja, izraz nalazi u korpusu nepredviđenih radova koje je sam nazvao neologizmom naturografie. Riječ je o djelima koje Ghezzi ostvaruje kroz prirodu, u dijalogu kad Čovjek i Ambijent ostvaruju duboku i originalnu vezu. Od 1992. godine ostvario je brojne izložbe u privatnim i javnim prostorima, od kojih spominjemo Općinsku galeriju suvremene umjetnosti u Arezzu, Muzej kraja svijeta u Ushuai, Prirodoslovni muzej Sveučilišta u Pisi, MARCA iz Catanzara, Palača Medici u Firenci, Battersea Park u Londonu, Fondacija Cariperugia Arte, Chiostro di Bramante u Rimu, Carraresi u Trevisu, Knjižnica Pu-Dong u Šangaju, Oceanografski muzej u Tunisu. Njegove naturografie© osvojile su nagradnu rezidenciju Fondacije Rocco Gulielmo 2020., nagradu ORA 2016., nagradu Art App Artist Contest 2017., nagradnu rezidenciju Arteam Cup 2018. i nagradu Arteam Cup Vanilla Edizioni 2019. Osim u Italiji, desetke umjetničkih rezidencija, eksperimentalnih istraživanja i ambijentalnih instalacija ostvario je i u najudaljenijim mjestima na planeti kao što su to Aljaska, Island, Južna Afrika, Norveška, Tunis i Patagonija. Roberto Ghezzi živi na selu u Toscani, nedaleko svoje obitelji. Roberta Ghezzija podržavaju galerije E Contemporary (Trst) Nous Art Gallery (San Gimignano) Gilda Contemporary Art (Milano) Galleria d’arte Faber (Rim).

Izložba ostaje otvorena do 8. studenog.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR i arhiva muzeja Lapidarium

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum