U ponedjeljak počinje 3. FLIT – Festival talijanske književnosti – Festival della letteratura italiana

Nastao kao projekt poticanja čitanja namijenjen mladima, Festival talijanske književnosti, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH, stigao je do svog trećeg izdanja. Ovogodišnji Festival bit će održan od 18. do 22. listopada, u Tjednu talijanskog jezika u svijetu.

Kao i 2020., ovogodišnje izdanje bit će posebno: veći dio programa održat će se online (Zoom). Unatoč s epidemiološkim mjerama, mladi će ipak imati priliku uživo razgovarati s autorima, osobama koje su stvorile priče pročitane i obrađene na nastavi, jer susret s autorom uzbudljiv je i emotivan trenutak, koji ostavlja trag. Ključno je omogućiti mladima dijalog s piscima, razgovore s osobama koje su stvorile priče koje čitaju u razredu, postavljanje pitanja i suočavanje s osjećanjima, mišljenjima i stavovima koja naviru iz pročitanog.

Ovogodišnji gosti Knjižnice tri su velika talijanska književnika za mlade: Gabriele Clima, Enrico Galiano i Paola Zannoner. Uz susrete s autorima, publici će biti dostupni i intervjui koje je priredila novinarka Luisa Sorbone. Ovogodišnji Luisini sugovornici su: Dario Fertilio, Diego Marani, Michele Monina, Pino Roveredo i Francesco Veltri.

Nastavlja se i literarni natječaj Passaparola namijenjen mladima koji vole pisati i ne libe se izraziti vlastita mišljenja i podijeliti ih sa svojim vršnjacima.

Dio programa trećeg izdanja FLIT-a u godini obilježavanja lika i djela Dantea Alighierija posvećen je tom velikom pjesniku, u koji su se uključiti kako učenici tako i profesori i školski knjižničari: projekt Dante 9-7-9, koji je ostvaren u suradnji sa školskim knjižničarima Istarske županije, i akcija čitanja naglas Profesorski put u Pakao.

Ove godine u goste stiže i izložba Putovanje po Italiji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, koja kroz dvadeset ilustriranih panela predstavlja najznačajnije zanimljivosti talijanskih regija kroz umjetnost, poznate osobe i tipične lokalne proizvode.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH, kao dio popratnog programa, bit će održano online stručno predavanje na temu Kako i što čitamo u školi?

Ovim programom Knjižnica se pridružuje se brojnim aktivnostima, manifestacijama i događanjima koji se u Godini čitanja, proglašenoj u okvirima realizacije Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, organiziraju diljem Hrvatske.

Detaljnije o gostima i pojedinim programima 3. FLIT-a, kao i pristupne podatke za praćenje programa online možete pronaći na www.flit.gkc-pula.hr.

FLIT 2021. je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, putem Pučkog sveučilišta u Trstu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum