Dani Drage Orlića – Dani za Dragota

Dragutin Drago Orlić pjesnik, književnik, novinar, satiričar, publicist, slikar, kulturni djelatnik i gastronomski promotor prestao nas je inspirirati i zasipati novim idejama i inicijativama u svibnju 2021. godine.

„Će daž“, „Med i teran“… i mnoštvo drugih zbirki….; prepjev Kanta vrh svih kanti…; suradnja s Francijem Blaškovićem i drugim skladateljima…; Zvane Zakodelac urednik La kosti i Jurine i Franine….; suator likovnih mapa s Josipm Diminićem i drugim slikarima te samozatajni slikar….; skupljač, čuvar i promicatelj priča o štrigama i štrigunima te istarskih poslovica..; osnivač Verši na šterni… voditelj 30 dana uživo, inicijator postavljanja skulptute La mula di Parenzo te utemeljitelj nagrade Sveti Mauro… Sve nabrojano samo su neke od inicijativa i i realiziranih projekata Drage Orlića kojih se moramo prisjetiti s poštovanjem prema prvenstveno strastvenom ljubitelju čakavštine i Istre.

Zato Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije poziva poznavatelje, poštovatelje i ljubitelje djela Dragutina Drage Orlića da tijekom slijedećih dana sudjeluju u programima koji su mu posvećeni.

U petak, 19. studenog počinje Sa(n)jam knjige u Istri koji je posvećen Dragi Orliću , a navečer će u 19.15 u programu Istra ispod kore biti će promovirana zadnja knjiga Drage Orlića: „A2rabeska: Je li stariji pijesak ili vjetar?“ Knjigu će predstaviti Boris Domagoj Biletić, Milorad Stojević, Ivona Orlić, Petra Blašković, Aljoša Pužar

U ponedjeljak, 22 studenog u Sabornici u 18. 00 sati biti će promovirana likovna monografja Drage Orlića „Bernardo Parentin“ o kojoj će govoriti Sniježana Matejčić, Jerica Ziherl, Ivona Orlić, Slavica Kapuralin, Veljko Tomičić, Goran Prodan, Vladimir Bugarin.

Utorak 23. studenog sjećanje na Dragu Orlića obilježiti ćemo posebnom emisijom o kulturi Artistra koja će biti uobičajeno emitirana na kanalu TV Nove u 21 sat, a u kojoj će o njemu govoriti njegovi prijatelji i suradnici.

Četvrtak, 25. studenog u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u 18 sati biti će predstavljeni novi broj Jurine i Franine posvećen Dragi Orliću. Istarski kalendar predstaviti će Vlado Mandić, Vlado Bugarin, Ivona Orlić.

„Pozivamo sve  Vas, koji cijenite rad i umjetnost Drage Orlića, da se sudjelovanjem na promocijama i praćenjem programa još jednim prisjetite čakavca i Istrijana, neumornog stvaratelja i inicijatora  te vedrog cinika koji bi sigurno i na ovu inicijativu imao što ironično reći“, poručuju iz Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum