Izložba Ane Ratković Sobota i Marte Tuta „Nevidljivi krajolik“ u galeriji Poola

Otvorenje izložbw Ane Ratković Sobota i Marte Tuta naziva „Nevidljivi krajolik“ bit će održano u srijedu 1. prosinca u 19 sati u pulskoj galeriji Poola. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.

„Treperenje sjena koje čine sunčeve zrake i vjetar granama stabala, u vrevi života mogu podsjetiti kako je govor prirode nenametljiv. Poziva nas tako na sudjelovanje u igri što se odvija unutarnjom komunikacijom. Slikarice Ana Ratković Sobota i Marta Tuta motive iz prirode koje prikazuju ne odabiru nasumično, već krajolike s kojima su životno povezane. U posljednje vrijeme Ratković Sobota ima fokus na Plitvičkim jezerima. Fotografije s početka prošlog stoljeća što ih koristi kao predloške, podsjećaju na čarobnu izvornost prirode, ali i da su između čovjeka i prirode granice slabo vidljive kada postoji suživot. Dinamika tog skladnog odnosa izmijenjena je masovnim turizmom kao i nedovoljnom brigom za sustave zaštite što utječe na prirodnu ravnotežu ovog prevažnog nacionalnog parka. U Velebitu i Zrmanji kojima također prijeti devastacija, ali i sveukupnom okruženju Paga u kojem trenutno živi, pronašla je nadahnuće slikarica Tuta. Riječ je o crtežima agave, raznovrsnog raslinja, planine, rijeke,… i to manjih i većih formata u tehnici tuša i pera. S razlogom koristi naizgled „škrto“ likovno sredstvo zbog želje da monokromnim prikazima naglasi značajke linijskog opisivanja formacija i raznih sitnih struktura zanosnog krajolika“, piše Nevenka Šarčević u katalogu izložbe.

Marta Tuta završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine. Izlagala je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama. Autorica je knjige crteža pod nazivom “Ručanja”. Tijekom veljače 2015 sudjelovala je na rezidencijalnom programu u Belgiji. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2014. godine.

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Izdvajaju se njena samostalna izložba u Tokamachiju,  Japan i Laubi te boravak u Leipzigu tijekom travnja i svibnja 2018. i 2019. Oslikala je žensku kaznionicu u Požegi i odjel hitne pomoći KBC Rebro. Živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum