Online premijera videomagazina Videodrum 003

Videodrum 003 svoju premijeru doživjet će u utorak 28. prosinca, u 21 sat na Youtube kanalu KUD Channel Zero iz Ljubljane. Riječ je o trećem izdanju koncertnog videomagazina Videodrum koji spaja četiri grada i četiri organizacije.

Ovoga puta to su KUD Channel Zero iz Ljubljane, Klub Močavara iz Zagreba, Kulturni centar mladih iz Skoplja te Dnevni boravak Rojca/Savez udruga Rojca iz Pule. Treće izdanje Videodruma predstavlja umjetničku i glazbenu scenu ovih gradova te progovara o stanju u nezavisnoj kulturi.

KUD Channel Zero predstavlja premijerne snimke Dore Tomori, novog glasa mlađe generacije slovenskih glazbenika, koja kroz glazbu istražuje svoju unutarnju topografiju i vanjski svijet oko sebe. Jedva osamnaestogodišnja kantautorica, koja najavljuje izlazak prvijenca 2022. godine, u svojim intimnim tekstovima dotiče teme samoće, slobode i ljubavi u vremenu nove normalnosti.

Shoegaze, post-rock, noise i dream-pop sastav „Tús Nua“ je 16. prosinca u klubu Močvari održao promociju svog drugog albuma „Nothing Personal“ koji je, kao i njihov prvi album, pobrao jako dobre kritike. U ovom izdanju Videodruma imat ćete priliku vidjeti isječak s koncerta i intervju s bendom.

Novi partner u projektu Videodrum, skopski Kulturni centar mladih, predstavlja čak tri izvođača – Lufthansa, Foolish Green, Marija Kaeva. „Lufthansa“ je šesteročlani bend iz Skoplja. Novi bend na makedonskoj glazbenoj sceni, vrijedni momci, koji iza svog kratkog postojanja na sceni već imaju tri izdanja kao i nastupe na nekoliko važnih događanja za makedonsku glazbenu scenu. Tim je uspješno uhvatio naš novi alternativni glazbeni val i prilično brzo gradi bazu obožavatelja kod kuće. Nakon nekoliko godina hibernacije, skopski bend „Foolish Green“ ponovno je aktivan. Na ovom „povratničkom“ koncertu, koji se održao 9. prosinca u rasprodanoj dvorani Frosina u Domu kulture mladih, bend je podsjetio publiku na starije hitove, ali i predstavio dio novog materijala s albuma najavljenog za 2022. godinu. Marija Kaeva je više od dva desetljeća poznato ime na makedonskoj glazbenoj sceni, a njezina karizmatična pojava, prekrasan vokal, izvanredni tekstovi i originalni pečat, godinama su postali sastavni dio našeg glazbenog života.

Iz Dnevnog boravka Rojca stiže nam koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ koji okuplja glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju eksperimentalne i improvizirane glazbe, odnosno, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru. U središte pažnje stavlja procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski se oslanja na Soundpainting autora Waltera Thompsona s ciljem stvaranja novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (IStrian soundpainting), a koji za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno vođenje i sudjelovanje u izvedbi. Sudjelovali su: Alen Sinkauz – el. bas gitara, fx, elektronika, sint; Nenad Sinkauz – el.gitara, fx, elektronika; Marko Grbac Knapić – semplovi, fx, elektronika; Neven Radaković – Rhodes el.klavir, fx, elektronika; Marco Quarantotto – bubnjevi.

Videodrum je projekt koji virtualnom cestom, drumom, povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Skoplje. Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se međusobno povežemo i da ujedinjavanjem naših resursa i ideja zajednički stvorimo poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u našim gradovima.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum