Otvorena izložba „Nevidljivi krajolici“ u galeriji Poola

Krajolici smješteni u našem unutarnjem svijetu najbolje mogu komunicirati s prirodom koja nas okružuje

• Izložba „Nevidljivi krajolici“  otvorena je u Galeriji Poola, u srijedu 1. prosinca • Kod autorica Ane Ratković Sobota i Marte Tutta tema prirode istisnula je urbanu ili digitalnu paradigmu najčešće prisutnu kod suvremenih, mlađih autora • Vraćaju se prirodi koju istražuju slikarskim, grafičkim i crtaćim tehnikama •

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

• Bojan Šumonja voditelj galerije Poola je izložbu otvorio na ulici ispred galerije, pred već poznatom pulskom galerijskom publikom i novim posjetiteljima mlađe generacije. U njegovom društvu je slikarica Ana Ratković Sobota, dok je Marta Tutta odsutna zbog najljepših razloga, netom je rodila, pa nije mogla doći na otvorenje.

Anina ideja je bila da izložba ima svojevrsnu turneju po Hrvatskoj, pa je izložba već gostovala u Varaždinu i u Splitu, a ovo joj je treće predstavljanje.

„Izložba je ustvari jedan konceptualan projekt koji u sebi sadrži notu aktivizma. Ana je u svojim radovima kao predložak koristila stare razglednice Plitvičkih jezera kad su jezera još bila nedevastirana, nebetonizirana i u nekom drugom okruženju. Danas se na račun profita devastira i uništava taj ekosustav pa Ana svojim radovima pokušava osvijestiti ljude, da obrate pozornost na ovaj značajan okoliš koji je pod zaštitom UNESCO-a i najveća je hrvatska prirodna atrakcija, a odnosimo se prema tome kao da nam nije stalo“, otvorio je izložbu Šumonja.

Ana Ratković Sobota, po vokaciji i grafičarka i slikarica, koristi se kombinacijom grafike i slikarstva tako što na paus papir nanosi uljanu boju koju potom otiskuje na slikarsko platno i onda grebanjem i skidanjem boje radi efekte kojima postiže voluminoznost, a njezino likovno izražavanje možemo nazvati monotipija (tehnika otiskivanja samo jednog otiska).

Marta Tutta izlaže crteže na papiru koje radi tušem i perom, koristi se ovim „škrtim“ likovnim sredstvom kako bi monokromnim prikazima naglasila linijsko opisivanje formacija i raznih sitnih struktura krajolika koji je okružuje. Male formate koje je ocrtala kasnije sklapa u veliki format po principu mozaika i kolaža.

„Dakle ona ne zna koji će joj biti krajnji rezultat jer je svaki crtež radila zasebno. Marta živi na Pagu tako da pristupa pejzažu, ne samo kao estetskoj, nego i kao ekološkoj vrijednosti. Njezini crteži prikazuju Velebit kojeg svaki dan gleda i upija njegove vizure“, objašnjava Šumonja.

Ono što autorice povezuje je suživot s prirodom. Jedna živi na Pagu, iako je Zagrepčanka, otočna ju je atmosfera i prirodno okruženje nagnalo da na jednoj drugačijoj razini doživljava prirodu. Ana živi u Zagrebu, na Maksimiru, također u blizini prirode.

„One su se obje vratile prirodi i interpretiraju prirodu što danas postaje inovativno, jer kad pogledamo koji su motivi suvremenog slikarskog svijeta to su uglavnom urbani motivi, iako ima tu i distopijskih motiva, ali ovo je baš ona prava priroda i to mi se čini specifično“, kaže Šumonja.

Monokromni Martini crteži perom i tušem na papiru dobar su kontrapost Ani koja je ovdje prisutna koloristički, one zapravo govore o istoj stvari samo na dva različita načina.

„Moja početna točka u likovnom smislu za ciklus Jezera je bila knjiga prvih fotografija Plitvičkih jezera, to su fotografije vrhunske kompozicije, stare preko stotinu godina. Kad sam već dobar dio ciklusa napravila saznala sam da su Plitivice u vrlo lošem stanju, o kojem nitko ne priča. Naime Hrvatska je već dobila nekoliko upozorenja da će Plitvice maknuti s UNESCO-ve liste prirodne baštine ukoliko se ne izgradi potreban sustav odvodnje i kanalizacije, jer sva voda ide direktno u jezera. Tako je moj ciklus dobio jedan dodatni motiv i želja mi je da pričam o tome dok izlažem svoje radove. Ne možemo baš ostati imuni na tu činjenicu da jedan takav biser može biti toliko zapostavljen unatoč upozorenju koje je aktualno već više od 20 godina, nadam se da će se nešto promijeniti“, rekla je autorica Ana Ratković Sobota.

„Pratim autore na svjetskoj razini i vidim da je opet popularno i posve aktualno slikati prirodu, jer nas priroda okružuje cijelo vrijeme. Puno je bitniji način na koji je nešto naslikano, a ne sama tema, pa tako ja eksperimentiram s tehnikama“, nadovezuje se Ratković Sobota.

Njezin je ciklus podijeljen na dva dijela, velika platna i mali radovi u tehnici tempere. Boju nanosi isključivo otiskivanjem, minimalno koristi kist, a zatim urezuje tj. crta s raznim alatima poput špatli, drvenih pomagala, grebala kako bi na toj debeloj boji s površine dobila kontrast između materije planine, šume i vode u tonovima plave, sive, smeđe i žute boje.

„Ovi manji formati napravljeni su tako da sam miješala pigment s jajčanom temperom i nanosila bih 30-ak, 40-ak slojeva boje što je dugotrajni proces jer je tempera dosta prozirna. Kad se to osušilo grebala sam sloj po sloj da bih dobila ove efekte, tako da mogu reći da zapravo tu ima više crtanja nego slikanja“.

Marta crta ono što je okružuje, bez predloška, crta po memoriji, po sjećanju, igra se teksturama i potezima, nije joj bitno prenijeti direktno ono što je vidjela nego to provlači to kroz neki svoj imaginarni filter. Njezini veliki formati su bogati i poluapstraktni, nastali su iz puno malih segmenata, koje je autorica slikala dio po dio. Svaki je segment drugačiji čime dobivamo mozaik koji je daleko od realističnog, iako možemo prepoznati da se radi o lišću, o raslinju i o biljkama.

„Ovi su krajolici nevidljivi svima, osim nama. Krajolici smješteni u našem unutarnjem svijetu mogu najbolje komunicirati s prirodom koja nas okružuje. Ja sam stvarala prikaze Plitvica kakvi više ne postoje, znači ne radi se o realističnim nego o imaginarnim prikazima. Marta također radi s nerealističnim teksturama, crticama, točkicama, linijama, zapravo dobar naziv ove izložbe bio bi imaginarni krajolici“. Ili unutarnji krajolici.

Leave a Reply


+ 4 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum