Otvorena izložba „Remeber the way“ u pulskoj Makini

Izložba fotografija znakovitog naziva, „Remember the way“, otvorena je 3. prosinca u pulskoj Galeriji Makina i privukla je mnoge ljubitelje fotografije. Riječ je o grupnoj izložbi 39 fotografa iz deset zemalja na kojoj autori prikazuju svoja promišljanja kako krenuti naprijed nakon iskustva konflikta između društva i umjetnika kroz COVID – 19.

Izložbu je otvorio vidno uzbuđen voditelj Galerije, Hassan Abdelghani u prisustvu korejskih fotografa, organizatora izložbe i predstavnika Grada Pule. Kako je strastveni kolekcionar starih foto aparata, na poklon je dobio jedan od korejskih prijatelja te je uzvratio istom mjerom i poklonio staru video kameru.Izrazio je nadu da je izložba tek početak kulturne suradnje između Hrvatske i Koreje i rekao kako se nada da će iduće godine pulska delegaciji posjetiti Koreju. Korejski su autori na poklon dobili istarska vina.

Korejski su predstavnici istaknuli kako je izložba temelj za budućnost kulturne suradnje s Pulom, a Anja Ademi u ime Grada Pule zahvalila je svima, na hrvatskom i korejskom jeziku, dok je pročelnica za kulturu, Lena Radunić primila dar korejskog izaslanstva. Kwak Poung Young, glavni urednik poznatog časopisa Art&culture rekao nam je da je na njegovu inicijativu organizirana izložba.

„Autori dolaze iz osam različitih zemalja, svi su profesionalni fotografi i radili su zajedno na jednom zadatku“, rekao je o tome kako je nastala ova izložba.

Izložba je u Pulu stigla nakon Firenze i Rima, a prije dolaska u Pulu prvo je postavljena u Motovunu.

„Naziv izložbe poruka je o važnosti puta koji je uglavnom težak, metafora je to puta kroz život, rečena putem fotografija“, naglasio je Kwak.

Iako je Hrvatska znatno drugačija od Koreje, istaknuo je da im se sviđa priroda, čistoća gradova i posebno, ljudi. „Hrvatsku smo prvi put posjetili prije mjesec dana i oduševili se našim načinom života“, priznao je.

Doznali smo da se sljedeće godine obilježava 30 godina diplomatske suradnje između Hrvatske i Južne Koreje i za tu prigodu pripremaju se mnoga događanja u Zagrebu i Puli kada će Koreanci izložiti fotografije nastale tijekom boravka kod nas.

Korejanci su iskoristili priliku i osim izložbe sjajnih, upečatljivih fotografija predstavili tradiciju šivanja, nešto poput naših goblena, sa specifičnim motivima  – hramova i tigrova, a izložili su i ukrase te crteže dok su posjetitelji imali prilike kušati njihove delicije.

Izložba je realizirana u suradnji Art & Culture Korea s Gradom Pula i Galerijom Makina a može se vidjeti do 31. prosinca ili virtualno putem ove poveznice.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

One Response to “Otvorena izložba „Remeber the way“ u pulskoj Makini”

  1. Roberto pestarino says:
    7th December 2021 at 23:06

    Is a honor be here

Leave a Reply


5 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum