“PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.2” u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Koncertni performans „PROCESS ISpainT(H)ING?!_0.2“ bit će održan u ponedjeljak, 20. prosinca u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca. Cijeli program prenosit će se uživo u programu Radio Rojca.

Nastupaju Luka Žužić (trombon), Miroslav Tovirac (bas gitara, fx, elektronika), Marko Grbac Knapić (semplovi, fx, elektronika), Neven Radaković (Rhodes el.klavir, fx, elektronika) i Marco Quarantotto (bubnjevi, udaraljke). Tonski tehničar je Dean Pavletić – Tone, a za tehničku potporu se pobrinuo AudioLab d.o.o.. Umjetnički voditelj i autor koncepta je Neven Radaković.

Projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ usmjeren je na procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona) – s ciljem stvaranja i razvijanja novog, autorskog „ISpainting“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting), okupljajući glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju ekperimentalne, improvizirane glazbe, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru (IS).

U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mjenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativi prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus. Svaka nova izvedba, metodološki i organizacijski navezana je na umjetničko istraživanje i umjetničku rezidenciju, kroz koje se svaka nova event kompozicija konceptualizira. Tako će ovom koncertnom performansu prethoditi dvije metodološke faze: umjetničko istraživanje „Improvizije_0.3“, te umjetnička rezidencija „PROCESS ISpainT(H)ING!?_0.2“, koja od 17. – 20.12. okuplja petero istarskih umjetnika-skladatelja-izvođača: Luku Žužića, Miroslava Tovirca, Marca Quarantotta, Nevena Radakovića i Marka Grbca Knapića.

U središtu pozornosti umjetničkog istraživanja „Improvizije_0.3“ je razvoj midi instrumenta koji se temelji na aproprijacijskim strategijama, procesima i tehnikama. Aproprojacija (prisvajanje) podrazumijeva korištenje „tuđih“ (konretnih) zvučnih mikroelemenata, kompozicijskih microstruktura, motiva i isječaka, pretvarajući ih u autorske i samosvojne, manipulativnim i intervencijskim kompozicijskim tehnikama. Rezultat takvog procesa donosi posve novu paletu konkretnih zvukova („musique concrete“), koji u svojoj ukupnosti čine instrument koji na neki “uvrnuti” način funkcionira kao veliki suvremeni mješoviti (meta)orkestar.

ISpainting znakovni jezik za skladanje omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima (pa tako i ovom opisanom midi instrumentu), svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik, obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu.. Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednako mjeri kao i one sinhronizirane – rezultirajući uvijek novim event kompozicijama koji se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe. Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) ISpainitng omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi. ISpainting znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Organizatori su udruga Rondo Histriae i Savez udruga Rojca. Glavni producent je Neven Radaković, a izvršni producenti su Mia Đurčević i Jan Franjul. Produkciju potpisuju Udruga Rondo Histriae, Soundpainting platforma Pula 2021. i Savez udruga Rojca. Program je realiziran u sklopu „Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe“ i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga Rondo Histriae. Autor i voditelj projekta je Neven Radaković. Ulaz je ograničen na 15 osoba te je potrebna prijava putem maila: info.surojc@gmail.com. Ulaz samo uz predočenje EU COVID potvrde.

Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pula-Pola, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH-a te zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum