Naturalistički vestern poznatoga glumca

Odmetnička legenda Billy the Kid oduvijek je bila privlačna američkim redateljima vesterna.

Primjerice, veliki redatelj Arthur Penn napravio je 1958. revizionistički vestern „Ljevoruki revolveraš“ u kojemu slavnog odmetnika glumi Paul Newman, dok je „Pat Garrett i Billy the Kid“ iz 1973., u kojemu redatelj Sam Peckinpah obrađuje izdaju, raspad prijateljstva i propast staroga svijeta, jedan od najboljih vesterna uopće. U tom kontekstu valja spomenuti i intrigantni vestern „Old Henry“ (2021) u kojemu redatelj Potsy Ponciroli sugerira da Billy the Kid nije poginuo u mladosti, nego se predstavlja kao vlasnik neugledne farme (Tim Blake Nelson) do dolaska neočekivanih nasilnika.

U srijedu (12. siječanj) je na HRT-u prikazan „The Kid“ (redatelj je poznati glumac Vincent DˈOnofrio) koji nije baš na razini spomenutih prethodnika, ali je zanimljiva reinterpretacija mita o Billyju the Kidu. Naslov filma je dvosmislen jer ukazuje na samog odmetnika (Dane DeHaan), ali i dječaka (Jake Schur) koji u Billyju vidi pravednika i zaštitnika od nasilne rodbine, iako će najzad biti razočaran svojim idolom, a redatelj DˈOnofrio učinkovito prožima te dvije narativne razine.

Poput većine novih američkih vesterna i „The Kid“ je izrazito naturalističan, ubojstva su prikazana mučki i odbojno, nema romantiziranih dvoboja i herojskih poteza, a okružje u kojemu likovi žive također je prikazano na vrlo realističan način. Zanimljiva je i karakterizacija lika Pata Garretta (Ethan Hawke), koji se uglavnom prikazuje kao izdajnik priklonjen kapitalističkom sustavu, dok DˈOnofrio naglašava i njegovu humaniju stranu, budući da pomaže dječaku u obrani od nasilnih rođaka. Kao što je prije već navedeno, „The Kid“ nije neizostavno djelo o života i (ne)djelu Billyja the Kida, ali je zanimljiv filmski dodatak toj odmetničkoj legendi.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum