Program Istarskog narodnog kazališta u siječnju

Program Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula nastavlja se u srijedu, 12. siječnja u 20 sati plesnom predstavom „Skupa“ u produkciji umjetničke organizacije 21:21, a u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske. Autorica i koreografkinja je Petra Hrašćanec, a izvođači su Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić i Una Štalcar Furač.

Plesna predstava „Skupa“ propituje što znači zajedništvo na sceni, odnosno na koji način gradimo i dijelimo nešto u mnoštvu. Premijerno je izvedena u listopadu 2020. godine u Zagrebačkom plesnom centru, a odmah zatim i na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavi’ u Italiji te potom  i na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama. Kritičari su je ocijenili kao „rijedak doživljaj scenske čarolije“, a o Petri Hrašćanec kako je „ovim radom uronila u autentične dubine korpografije i pokazala dojmljivu zrelost“. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz.

„Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO“, pojašnjava Petra Hrašćanec.

U četvrtak, 13. siječnja u 20 sati na programu je „Crtež Davida Belasa“. Autor i izvođač je David Belas koji uz Marka Bolkovića potpisuje i produkciju predstave.

Sadržaj predstave kronološki prati motive romana „Slika Doriana Graya“ Oscara Wildea. Motivi romana isprepliću se s umjetnikovim životom i dosadašnjim umjetničkim radom te se u tom smislu kao način rada ističe autoreferencijalnost i pseudobiografičnost. Sama je predstava prema načinu igre između kazališne predstave i performansa. Umjetnik je na razmeđu glumca i performera, naslanjajući se na dosadašnju umjetničku praksu. Ideja je kroz upotrebu tehnologija i njihovih kombinacija tematizirati istovremeno dosadašnji umjetnički rad Davida Belasa, aktualne teme suvremenog društva te spomenuto klasično djelo svjetske književnosti.

U subotu, 15. siječnja u 20 sati gostuje predstava „Hanibal podzemni“ u produkciji HNK Zadar. Autor je Hristo Bojčev, a režiju potpisuje Matjaž Latin. U predstavi igraju Alen Liverić, Ivan Jončin, Ivan Ožegović, Žana Bumber, Petra Tunjić i Mimi Zadarski.

„Hanibal podzemni“ govori o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života. Predstava problematizira pitanje o pravim vrijednostima suprotstavljajući ih gomili novca koje pohlepni likovi nastoje pridobiti, nasuprot ljubavi kao istinskoj vrijednosti koja se ne može kupiti.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 8 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum