Svečano otvorenje EPK Novi Sad 2022

Slaveći velika imena srpske znanosti, kroz umjetnost i kulturu, Novi Sad je sinoć postao Europska prijestolnica kulture. Više od 400 umjetnika iz Srbije i Europe, kroz Doček – jedinstvenu umjetničku proslavu u Europi, zajedno sa publikom dosegnuli su zenit, pokazavši kako se čuva i promiče nasljeđe onih koji su dostigli evropske i svijetske okvire – Mileve Marić Einstein, Milutina Milanković, Dragiše Brašovana i Ljubomira Micića.

Svečano otvaranje obilježila je nesvakidašnja proslava „Zeniteum :: 2022” u režiji Dragana Živadinova kada je u 20 sati i 22 minuta na scenu izašao popularni umjetnički dvojac Synspecies, čiji audio-vizualni performans Crevasse predstavio mit o stvaranju, a uslijedila je i zdravica domaćina Lazara Jovanova, koji je s Novosađanima i mnogobrojnim gostima iz Europe nazdravio s rakijom preprečenicom.

Vrhunac svečanog otvaranja bio je oličen u dva lika – liku Milutina Milankovića kog je tumačio Boris Isaković i Mileve Marić Einstain koju je odigrala Anita Mančić, uz 22 glumca, 22 pjevača, baletske plesače, akrobate, solo trubače Lauru Vukobratović i Nenada Markovića, ali i kompletni puhački orkestar. Glazbu koja je doprinijela čitavom audio-vizualnom događaju, prilagođena takvoj vrsti spektakla, skladala je Dragana Jovanović, a upotpunili su i DJ-evi Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić. Upravo je predstava „Zeniteum :: 2022” multimedijalni događaj kojim je avangardni slovenski redatelj, Dragan Živadinov, na samo sebi svojstven način, definirao mjesto Novog Sada na kulturnoj mapi Europe. U tom svečanom trenutku, iz svemira, Novi Sad su pozdravili astronauti s međunarodne svemirske stanice, Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov i Matthias Maurer.

Svečano je otvorena i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u hali Studija M, autora dr. Dušana Jovovića i profesora dr. Aleksandra Petrovića. Zamišljena kao putovanje od tame do svjetlosti, od kaosa do kozmosa, i uokvirena pričom o velikanu svjetske nauke, Milutinu Milankoviću, izložba se bavi pojmom vremena kroz stoljeća, kao i međusobnim odnosom čovjeka, vremena i znanosti. Kao tematsku okosnicu postavke autori su iskoristili lik i djelo proslavljenog znanstvenika koji se kao akademik i profesor Univerziteta ostvario u nizu znanstvenih disciplina. Izložba će za posjetitelje biti otvorena tijekom čitave godine.

Širom Novog Sada održani su koncerti na različitim, nesvakidašnjim lokacijama, uz strogu primjenu epidemioloških mjera.

Priredio B. V.

Fotografije M. JURCAN

Izvor teksta

Leave a Reply


7 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum