Otvoren natječaj za sudjelovanje u programu 20. Liburnia Film Festivala

rok: 20.05.2022

Organizatori Liburnia Film Festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova iz Hrvatske da prijave svoje filmove na natječaj za sudjelovanje u programu 20. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji će se održati od 22. do 26. kolovoza u Opatiji.

Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2021. ili 2022. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji. Filmovi u hrvatskoj koprodukciji bit će prihvaćeni ako je Hrvatska najkasnije druga produkcijska zemlja u nizu.

Natječaj je otvoren od 7. veljače do 20. svibnja 2022.

Prijaviti se može putem online prijavnice na web stranicama festivala. Na istom se mjestu nalaze i pravila za prijavu filma.

Liburnia Film Festival najdugovječniji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj, i jedini koji isključivo prikazuje svjetske, regionalne i hrvatske premijere domaćih autora. Odvija se krajem kolovoza, prvih 13 godina u lučici u Ičićima, a od 2016. godine na ljetnoj pozornici u Opatiji.

U pet festivalskih dana, u bajkovitom ambijentu Ljetne pozornice Opatija na dva sata vožnje od Zagreba i pola sata od Istre, na festivalu se prikazuje selekcija najboljih recentnih dokumentarnih filmova koje bira festivalski selektor Oliver Sertić. U dvije glavne večernje projekcije, filmove redovno prati između 200 i 500 gledatelja. LFF je mjesto gdje profesionalci platno dijele sa studentima i gdje je dobar film – dobar film – bez obzira radi li se o ‘veteranima’ ili budućim profesionalcima, studentima i amaterima. Svi oni, zajedno s publikom, čine ovaj festival ključnim mjestom susreta nacionalne i regionalne dokumentarne scene.

Osim filmskih projekcija, festival uključuje i edukacijski program iz dokumentarnog filma, casestudyje i masterclasse poznatih dokumentarista, koncerte, najavne festivalske projekcije te turneju najboljih dokumentaraca s prethodnog izdanja u 15 hrvatskih gradova.

Peteročlani međunarodni žiri bira ukupno šest nagrada (najbolji film, režija, montaža, dizajn zvuka, kamera, najbolji regionalni film), a jednu publika. To LFF čini jedinstvenim u hrvatskim okvirima jer dodjeljuje, često nevidljive, stručne nagrade. Upravo te stručne nagrade, opuštena festivalska atmosfera te mogućnost umrežavanja i medijske promocije, razlozi su zbog kojega mnogi LFF nazivaju “svojim” festivalom i rado mu se vraćaju sa svakim novim filmom.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum