34. Art Panoptikum posvećen venecijanskom Bijenalu

Drugo ovogodišnje predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum bit će održano u subotu, 21. svibnja u 20 sati u vrtu Gradske radionice u Puli.

Ovaj 34. Art Panoptikum u cijelosti je posvećen Bijenalu umjetnosti u Veneciji koji se ove godine održava 59. put. Uz opće informacije o Bijenalu i dodijeljenim nagradama najboljim umjetnicima i nacionalnim paviljonima, posebna pažnja će se posvetiti pojedinim odabranim radovima sa središnje izložbe koju je pod nazivom “Milk of Dreams” osmislila i organizirala umjetnička ravnateljica talijanska kustosica Cecilia Alemani. U drugom dijelu prezentacije predstavit će se neki od 80 nacionalnih paviljona koji su pripremili posebne izložbe na prostorima Giardina, Arsenala i drugim mjestima po Veneciji.

“Kao prva Talijanka na ovoj poziciji, namjeravam dati glas umjetnicima za stvaranje jedinstvenih projekata koji odražavaju njihove vizije i naše društvo”, izjavila je Alemani i odabrala 213 umjetnica i umjetnika koji sudjeluju s 1433 svoja djela. Po prvi put u povijesti Bijenala premoćnu većinu imaju žene, a rezultat je Biennale koji u središte pozornosti stavlja umjetnike koji su dugo bili zanemareni unatoč plodnim karijerama, dok istražuje tri središnja tematska područja: reprezentaciju tijela i njegove metamorfoze, odnos između pojedinca i tehnologije te vezu između korporalnosti i Zemlje. Bit ove izložbe može se osjetiti u riječima kustosice Alemani: “Razmišljala sam o tome kakvu bi ulogu Međunarodna izložba umjetnosti trebala imati u ovom povijesnom trenutku, a najjednostavniji i najiskreniji odgovor koji sam mogla pronaći je da Bijenale sažima sve ono što nam je jako nedostajalo posljednje dvije godine: sloboda susreta s ljudima iz cijelog svijeta, mogućnost putovanja, radost zajedničkog druženja, praksa različitosti i prevođenja, razumijevanja i zajedništva.” Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum