Dokumentarac o suvremenom proletarijatu

KINO: PRAVA CIJENA ONLINE POSLOVA, redateljice Shannon Walsh

U domaćim kinima prikazuje se američki dokumentarac „Prava cijena online poslova“ (The Gig Is Up), redateljice Shannon Walsh, koji se bavi drugom stranom internetske prodaje.

Redateljica prati živote protagonista koji rade za velike online kompanije koje se bave uslugama prijevoza (Uber, Lyft), dostave hrane (Deliveroo, Wolt) ili pak odrađuju poslove koje umjetna inteligencija ne uspijeva obaviti za velike online trgovine poput Amazona. Svima je zajedničko da rade honorarno, bez stalnog radnog odnosa i prava koje on donosi, a primanja im se kontinuirano smanjuju bez obzira na učinak koji postižu.

Vidi se da je „Prava cijena online poslova” napravljen s budžetom o kojem hrvatski dokumentaristi mogu samo sanjati, budući da je filmska ekipa snimala na raznim stranama svijeta (Amerika, Pariz, Nigerija, Kina itd.). Na taj način vjerojatno su željeli izraziti univerzalnost tegoba honorarnih online radnika, ali u tom kontekstu film ne otkriva puno toga što nismo znali otprije. No to ne znači da ovaj dokumentarac nije vrijedan gledanja, budući da redateljica prilično vješto slaže pojedinačna iskustva protagonista u smislenu narativnu cjelinu.

Zgodno je i to što nedvojbeno ukazuje na izrabljivanje online radnika, ali ipak unosi različite perspektive u takvu naraciju. Iako većina online radnika nije imala izbora i mora se time baviti, u filmu vidimo i ženu koja je napustila siguran i dobro plaćen posao privučena navodnim benefitima koje nudi Uber, da bi se najzad rasplakala pred kamerom zbog te katastrofalne odluke.

Redateljica prikazuje i mladića iz Floride, pripadnika američkog proletarijata koji priznaje da mu ovaj posao odgovara jer ne mora izlaziti u javnost, a pritom uspijeva zaraditi više od poslova kojima se ranije bavio. „Prava cijena online poslova“ je film koji nedvojbeno pokazuje autoričin društveno-politički stav, ali ujedno nudi i zanimljive nijanse u prikazu ljudske psihologije.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum