Izložba Jelene Bračun i Ide Loher „Ženske stvari“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba Jelene Bračun i Ide Loher naziva „Ženske stvari“ bit će otvorena u petak, 13. svibnja u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Kako same autorice kažu: „Biti umjetnik danas je izazovno. Biti žena i umjetnica još je teže. Dnevne obaveze i konstantna briga o organizaciji svih aspekata života teško je uskladiva sa aktivnim bavljenjem umjetnošću. Nije čudo da su umjetnici, uglavnom muškarci, u prošlosti za stvaranje svojih najvećih dijela trebali mir, slobodu stvaranja – i nekog da se brine za kuhanje, spremanje i organizaciju svakodnevice.“

Jelena Bračun diplomirala 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku, nakon čega je 2010. magistrirala video na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani s temom Vrijeme i prostor u fotografiji, filmu i videu. Imala je desetak samostalnih i više skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi. U svom umjetničkom radu bavila se grafikom, eksperimentalnim videom i animacijom, a trenutno joj je glavna umjetnička preokupacija fotografija. Suosnivačica je Udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a, a 2021. godine otvorila je obrt za umjetničko stvaralaštvo i kreativne usluge Art+. Svojom serijom fotokolaža „Prava žena, kriva žena“ pokušava odgovoriti na brojna pitanja. Koje je danas pravo žene na prikazivanje svog lika? Što žena smije biti, a što ne smije? Hoće li nas okolina optuživati da nismo dovoljno „žene“ ili smo previše „žene“?

Ida Loher diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i zaposlena. Njen rad obilježen je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi. 2004. osnovala je kazalište za djecu i mlade Tigar teatar s I. M. Bitangom i L. Vukelićem, gdje se bavi produkcijom, likovnim oblikovanjem, edukativnim radionicama te performansom. Istraživanje medija proširuje i umjetničkim izražavanjem kroz fotografiju, video i crtež, koje je izlagala na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Suosnivačica je udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a. U svom multimedijalnom radu bavi se pitanjem odmora kao dubinskom potrebom, bez kojeg nema ispunjenog i istinski proživljenog života. Trenutci u kojima smo sami sa sobom, u kojima slažemo i sabiremo svoje misli, kao i oni u kojima se od tih misli odmaramo, važni su izvor pokretačke životne energije.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum