Izložba Tomislava Buntaka „Paradiso resort u Puli“ u galeriji Poola

Izložba Tomislava Buntaka naziva „Paradiso resort u Puli“ bit će otvorena petak, 13. svibnja u 20 sati u pulskoj galeriji Poola.

„Na vrlo određen način Buntakova slika kozmička je, kozmološka i sanjalačka. Svojevrsna je slika fantazije slobode od nečega i slobode za nešto, kakovu naslućujemo iz imaginarnog: magijskoga, mitološkog i religijskoga zlatnog doba, kada je čovjek bio neraskidivo povezan s prirodom; kada je bio dio lančane reakcije: zlatnoga reda svega što postoji…, od atoma, metala i stanica, oblika života do zvjezdoznanstva i futurističkih međuzvjezdanih letova. Iz tih razloga slika Tomislava Buntaka je univerzalna.

„Na vrlo osebujan način Buntak projicira vlastitu imaginaciju, fantazijsku sliku stvarajući  svojevrsni povezani slikovni strip jednog boljeg nedosanjanog svijeta u kojem žive duh i stanje duha, mir i harmonija, sliku u kojoj još uvijek postoje jednakost, pravda i sloboda.  To je osobna i univerzalna potraga za subjektivnom slobodom u granicama mogućeg, zapravo slika slobode po sebi i u sebi iz koje se kasnije zrcali sve, pa i nacrtani sliko-crteži, nacrtanoga pogleda na svijet.

„Slike svijeta u kojoj žive i borave plemeniti divljaci. Stoga su one u učinku i panateizmu: obožavanju božanske prirode i prirodnoga, romantične i romansirane. U najboljem smislu te riječi, Buntak je inventivan i inovativan umjetnik, ali i katalizator: postmoderni nomad ili postmoderni eklektik.

„Njegova posvećenost figuraciji i ispitivanju slikarskog i crtaćkog jezika održala se od vremena nesklonog takovom izričaju do vremena kada je takav izraz postao suvremen i otvorio prostor novim generacijama mladih slikara i slikarica te kontinuirano djeluje na pokušaju proširenja klasičnog medija unutar suvremene percepcije i vizualnosti i likovnosti slike i crteža“, navodi Željko Marciuš u katalogu izložbe.

Tomislav Buntak rođen je u Zagrebu 24. travnja 1971. Godine 1989. upisao   Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1997. na Nastavničkom odsjeku, slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja te iste godine postao članom HDLU-a u Zagrebu.  Od 2010. radi na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, trenutno je dekan i red. prof. art. na Slikarskom odsjeku. Od 2009. do 2018. dopredsjednik u HDLU-u Zagrebu, trenutno predsjednik HDLU-a u Zagrebu. Sudjeluje u različitim oblicima organiziranja umjetničkih projekata te promoviranja važnosti umjetničkog stvaralaštva i razvoja umjetničke scene te važnosti umjetničkog  visokog umjetničkog obrazovanja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum