Književno obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece u Poreču

Porečki srednjoškolci uključeni u europski projekt „Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke“ i tijekom svibnja promišljaju o najosjetljivijom društvenim temama, a čitanjem romana „Gdje je Beata?“ Jasminke Tihi-Stepanić obilježit će Međunarodni dan nestale djece koji se obilježava još od 1983. godine, svakog 25. svibnja. Virtualno druženje s književnicom održat će se u petak, 27. svibnja, u 11 sati. Tako će i oni odati počast nestaloj, ali i pronađenoj djeci te pripomoći podizanju senzibiliteta svih građana po pitanju ovoga fenomena.

Nestanak nikada nije bezazlen. Djecu u svakodnevnom životu moramo učiti i upozoravati kako mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Nestanak djece najčešće traje od jednog do nekoliko dana i u kratkom vremenu se vrate svojim domovima ili ih policija pronađe. Djeca nestaju jer bježe od straha, bilo zbog loših ocjena, ljubavi ili dubokih razočarenja i rupa u emocionalnom razvoju. Ali nestaju i radi zabave. Neka djeca, nažalost, nikada nisu pronađena…

„Gdje je Beata?“ temelji se na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli, a može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Beata je šesnaestogodišnjakinja, talentirana baletna plesačica, koja odrasta u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost. Njezin se život odvija pod režiserskom palicom njezine majke, koju Beata naziva Ledenom. U takvom okruženju Beata polako počinje lagati i prešućivati, no njezin otkriveni dnevnik pronicljivom istražitelju polako otkriva tragove duboke tuge i dovodi ga, u konačnici, do Beate.

Knjiga „Gdje je Beata?“, u izdanju knjižare Ljevak, šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade. U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje književno stvaralaštvo. Uz roman „Gdje je Beata?“ objavila je i romane „Imaš Fejs?“, „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“, „Moja neprijateljica Ana“, „Dom iza žice“, „Ljeto na jezeru Čiču“ te zbirke priča „Baš kao Harry Potter“ i „Priče s morskoga dna“.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum