Otvorena izložba Jelene Bračun i Ide Loher „Ženske stvari“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Pet minuta za sebe

• Izložba Jelene Bračun i Ide Loher naziva „Ženske stvari“ otvorena je u petak, 13. svibnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Kako same autorice kažu: „Biti umjetnik danas je izazovno. Biti žena i umjetnica još je teže. Dnevne obaveze i konstantna briga o organizaciji svih aspekata života teško je uskladiva sa aktivnim bavljenjem umjetnošću. Nije čudo da su umjetnici, uglavnom muškarci, u prošlosti za stvaranje svojih najvećih dijela trebali mir, slobodu stvaranja – i nekog da se brine za kuhanje, spremanje i organizaciju svakodnevice.“

Na upit zašto su odlučile zajednički izlagati Jelena Barčun pojašnjava da se ona i Ida Loher poznaju već dugo te da su uz još nekoliko kolegica članice udruge za promicanje vizualne kulture OPA.

– Za ovu smo se izložbu zajedno odlučile iz naših svakodnevnih dopisivanja gdje smo se vrlo često žalile jedna drugoj kako nam svakodnevne obveze – što privatne, a što poslovne – ne ostavljaju dovoljno vremena da se bavimo umjetnošću. Jednostavno rečeno – za umjetnost ostane najmanje vremena. Stoga smo odlučile ići u taj posao zajedno da se obvežemo jedna drugoj da napravimo radove te da odlučimo iskoristiti tu situaciju – tu nestašicu vremena – da od nje napravimo temu, kazala je Bračun.

Na upit jesu li unaprijed podijelile poslove i tematske cjeline Ida Loher odgovara negativno i dodaje da je do toga došlo spontanim putem.

– Svaka je krenula radit na svoj način kroz one teme koje ju muče i način na koji bi mogla obradit tu temu. Ono što nam je bilo važno je da to bude iznutra, odnosno da probamo kroz izražavanje baviti se tim problemom. Ne možemo ga riješiti, ali možemo se pokušati lakše nositi s njim. Stoga se i vidi ta razlika i ljepota u umjetničkom izražavanju, gdje svatko da nešto svoje i na kraju smo tijekom postavljanja dobile diptih gdje je Jelena kroz svoje radove problematizirala preklapanje uloga i vizualno prikazala tu zasićenost. Ja sam s druge strane uzela tih pet minuta za sebe i prikazala način rješavanja problema i izlazak iz toga, pojasnila je Loher.

– Kad smo počele pripremati tu izložbu ja sam se taman vratila s porodiljnog nazad na posao i nisam se nikako mogla u potpunosti odvojiti od te preopterećenosti – morala sam ju na neki način prigrliti. S druge strane sam svjesna tog konstantnog osuđivanja životnih odluka koje donosimo. Ako si se nakon šest mjeseci vratila na posao – jadno tvoje dijete. Ako si ga dala u vrtić – ajme, pa bolje bi mu bilo doma. Ako ga nisi – zašto ga nisi? Ako si previše uređena – zašto gubiš na to vrijeme? Ako si previše poslovna – joj, nisi dovoljno ženstvena. Svi smo u paralelnim ulogama i ne možemo ih izbjeći – nametnute su nam. Naši odabiri su najbolje što možemo donijeti u tom trenutku, a ponekad ni nemamo previše izbora – znamo da nisu najidealniji, ali jednostavno tako je, kaže Bračun.

– Ja stalno imam osjećaj kao da kradem – kad sjednem raditi i crtati kažem si da ne bih smjela – što je potpuno apsurdno. Ono za što primam plaću je podučavati studente kako da podučavaju umjetnost – kako da to pobude u djeci. Ja to ne mogu podučavati ako nemam svoju umjetničku praksu jer je to jednostavno nerazdvojivo, a s druge strane kada to radim imam grižnju savjesti. To je jedna u potpunosti apsurdna situacija koju prvo moram razriješiti sama sa sobom, ali kao što je Jelena rekla ta je grižnja savjesti nametnuta izvana, kazala je Loher.

Bračun se nadovezala i kazala da su mnogi najpoznatiji umjetnici u prošlosti redom bili muškarci.

– Oni su u svojim biografijama ili izjavama vrlo često govorili da im ili njihove partnerice i supruge ili kućne pomoćnice omogućavaju mir i neopterećenost svakodnevnim stvarima kako bi se posvetili svojem radu te da bez njih to ne bi mogli ostvariti. Taj „muški luksuz“ je i Virginia Wolf tematizirala – da se možeš osloboditi od svakodnevnih obveza – no u današnjem svijetu je to luksuz koji si rijetko tko može priuštiti, a žena manje od svih, kazala je Bračun.

Jelena Bračun diplomirala 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku, nakon čega je 2010. magistrirala video na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani s temom Vrijeme i prostor u fotografiji, filmu i videu. Imala je desetak samostalnih i više skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi. U svom umjetničkom radu bavila se grafikom, eksperimentalnim videom i animacijom, a trenutno joj je glavna umjetnička preokupacija fotografija. Suosnivačica je Udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a, a 2021. godine otvorila je obrt za umjetničko stvaralaštvo i kreativne usluge Art+. Svojom serijom fotokolaža „Prava žena, kriva žena“ pokušava odgovoriti na brojna pitanja. Koje je danas pravo žene na prikazivanje svog lika? Što žena smije biti, a što ne smije? Hoće li nas okolina optuživati da nismo dovoljno „žene“ ili smo previše „žene“?

Ida Loher diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i zaposlena. Njen rad obilježen je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi. 2004. osnovala je kazalište za djecu i mlade Tigar teatar s I. M. Bitangom i L. Vukelićem, gdje se bavi produkcijom, likovnim oblikovanjem, edukativnim radionicama te performansom. Istraživanje medija proširuje i umjetničkim izražavanjem kroz fotografiju, video i crtež, koje je izlagala na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Suosnivačica je udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a. U svom multimedijalnom radu bavi se pitanjem odmora kao dubinskom potrebom, bez kojeg nema ispunjenog i istinski proživljenog života. Trenutci u kojima smo sami sa sobom, u kojima slažemo i sabiremo svoje misli, kao i oni u kojima se od tih misli odmaramo, važni su izvor pokretačke životne energije.

Izložba „Ženske stvari“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc može se razgledati do 3. lipnja. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Tekst realiziran u suradnji s emisijom Prostor – Radio Rojc.

Razgovarala Nevena TRGOVČIČ

Fotografije Boris VINCEK i arhiva ROJCNET-a

Leave a Reply


9 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum