Predstavljena knjiga Attilija Krizmanića „Il complesso francescano di Pola“

Kapitalno djelo o crkvi Sv. Franje

• U sklopu manifestacija povodom proslave dana grada Pule održana je i važna prezentacija knjige Attilija Krizmanića „Il complesso francescano di Pola, Genesi e sviluppo architettonico dal 13 al 19 secolo“ (Franjevački kompleks u Puli – geneza i arhitektonski razvoj od XIII. do XX. stoljeća), u crkvi Sv. Franje. Izdavač knjige je Centar za povijesna istraživanja iz Rovinja pa je to bio povod za razgovor s ravnateljem Raulom Marsetičem.

– Radi se o vrlo vrijednom znanstvenom i specijalističkom djelu na kojem je autor Attilio Krizmanić radio dugi niz godina koje je ujedno i njegov doktorski rad. Dao je svo svoje znanje i sav svoj trud koje je uvijek iskazivao u svojim djelima i svojem radu u gradskoj administraciji, kazao je Marsetič.

Attilio Krizmanić je bio arhitekt, ali i znanstvenik i urbanist i zaista je poznavao svoj grad pa i one skrivenije arhitektonske elemente koji nam se danas čine jasni i poznati.

– Krizmanić je povrh svega bio znanstvenik i on se tako kretao pri istraživanju bilo kakve teme. Duboko je istraživao i proučavao i tek na bazi toga je donosio zaključke i rezultate. Stoga je ta njegova ozbiljnost dovela do vrlo vrijednih radova osim ove knjige koju smo predstavili. Važna je i njegova knjiga u dva toma o pulskim fortifikacijama – da nije bilo njega mislim da sigurno ne bi imali takav interes koji danas postoji za pulskim fortifikacijskim sustavom, podsjeća Marsetič.

Sama knjiga sadrži velik broj crteža, karata i 3D prikaza što podupire tvrdnju da je za njenu pripremu uložen veliki istraživački rad.

– Knjiga je imala dugu genezu jer je Krizmanić dugo radio na samom istraživanju, a dugo nam je trebalo i da sve to skupa uobličimo i da nađemo adekvatna financijska sredstva za takvu vrstu publikacije. Moram priznat da je rad predan Centru za povijesna istraživanja još 2009. godine, ali kada smo napravili financijski plan, knjiga kakvu smo mi željeli izdati strašno je puno koštala. Trebalo nam je mnogo godina i lobiranja da ju na kraju upravo takvu i napravimo. Mogli smo ju izdati već 2010. godine, ali u mnogo skromnijem izdanju na što nismo pristali jer smo mislili da takva istraživačka studija vrijedi i takvo grafičko oblikovanje. Moram se zahvaliti i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije koje je skoru u potpunosti financiralo ovu knjigu uz malu potporu Grada Pule, kazao je Marsetič.

Radi se doista o kapitalnom djelu o crkvi Sv. Franje – a Krizmanić je već ranih 90-ih bio prisutan kada se kretalo u obnovu. Mersetič je napomenuo da mu je Krizmanić pomagao pri radu na knjizi o bombardiranju Pule.

– On je tada vodio odsjek za graditeljsko nasljeđe u Gradu Puli, a od 2004. godine nadalje imali smo bliski odnos i surađivali na mnogim radovima. Puno mi je pomogao u mojim istraživanjima i kroz vrijedne savjete jer je iza sebe imao bogato životno i znanstveno iskustvo. Kazao je Marsetič.

Krizmanić je ove godine i dobitnik nagrade Grada Pule što je zasluženo jer se radi o jednom velikom zaljubljeniku vlastitog grada kojeg je iscrpno proučavao.

– Njegov je fokus bio na Puli i mislim da ćemo teško uspjeti u neko dogledno vrijeme naći osobu koja će se tako detaljno i dugotrajno posvetiti ovom gradu. Morate imati jedan poseban feeling da radite na način na koji je to radio Attilio Krizmanić. Knjiga je objavljena na talijanskom jeziku, no sam rukopis knjige bio je na hrvatskom budući da je to bio njegov doktorski rad, a doktorirao je u Zagrebu. Sva naša izdanja su na talijanskom pošto smo mi institucija Talijanske unije, pojasnio je Marsetič i dodao da je crkva Sv. Franje zasigurno jedan od simbola grada Pule koji je imao i svoje teške i bolne trenutke.

PDF knjige nalazi se na ovoj poveznici.

Realizirano u suradnji s emisijom Prostor (Radio Rojc)

Razgovarala Nevena TRGOVČIĆ

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum